André van Oene en Brenda Reyne op de bouwlocatie van de Zutphense Knarrenhof. Foto: Alize Hillebrink

André van Oene en Brenda Reyne op de bouwlocatie van de Zutphense Knarrenhof. Foto: Alize Hillebrink

Populaire Zutphense Knarrenhof heeft nog acht woningen te koop

Algemeen

ZUTPHEN - Het is maandagmiddag en het zonnetje schijnt op het bouwterrein van de toekomstige Knarrenhof waar volop wordt gewerkt. De toekomstige bewoners Brenda Reyne en André van Oene kunnen bijna niet wachten voor het zover is. Nog één jaar en dan kunnen ze hun woning betrekken.

Door Alize Hillebrink

Eind november 2020 ging de eerste schop in de grond. Pal achter het NS-station in woongebied Noorderhaven tekenen de contouren van het complex zich inmiddels af. Met de verkoop van de woningen gaat het hard. Van de 51 woningen die het groepswooncomplex telt zijn er inmiddels 43 verkocht. Groepswonen onder ouderen is hip. In heel Nederland zijn initiatieven. Nu ouderen langer thuis blijven wonen doen zij dat graag in sociaal verband.

Ideeën voor een gemeenschappelijke woonvorm voor ouderen in Zutphen ontstonden in 2004 vanuit twee verschillende initiatieven: De Derde Fase en de Naobers met als einddoel: het Ubuntuplein. Nadat dit in 2017 definitief werd afgeblazen koos een deel van de initiatiefnemers voor het landelijk bekende woonconcept De Knarrenhof - van de Krasse Knarren van Van Kooten en De Bie. Brenda Reyne (76), voorzitter van de Zutphense Knarrenhof, ‘De Hof van Zutphen’ en toekomstig bewoner van De Hof van Zutphen, werkt inmiddels zestien jaar aan de realisatie. Sinds eind november 2020 de eerste schop in de grond is gegaan stijgt de spanning.

Gemeenschappelijk wonen in een woongroep met ouderen leek Reyne altijd al wat. “Van dat idee werd ik blij. Elkaar helpen en elkaar bij de les houden. Als oudere moeten wij ons blijven ontwikkelen. En hoe mooi is het als je elkaar kunt stimuleren, ondersteunen en inspireren.” Wanneer ben je een knar? “Er is geen ondergrens. Als mensen willen en zich thuis voelen zijn ze welkom, maar de ervaring is dat vooral 55-plussers zich aanmelden. Er schrijven zich ook mensen in die bijna gepensioneerd zijn en mensen van buiten Zutphen, die ervoor kiezen hier hun oude dag door te brengen.” Reyne zelf is 76 jaar. “Maar ik voel me 18. Ondanks lichamelijke gebreken, voel ik me erg jong van geest!”

Volgens Reyne is het niet alleen Zutphen en de Achterhoek die het wonen aantrekkelijk maken, maar vooral het sociale aspect die deze woonvorm speciaal maakt. Zelfstandig wonen in sociaal verband, zo is de gedachte. “Je beschikt over een eigen woonruimte, maar er is ook een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke binnentuin om elkaar te ontmoeten.” 

Volgens de Zutphense wethouder Harry Matser past de Hof van Zutphen perfect bij de nieuwe inzichten over volkshuisvesting. “Levensloopbestendig wonen, er kunnen zijn voor elkaar, gemeenschappelijke ruimte binnen en buiten, een volwaardige en fraaie eigen woning, het is er allemaal. Ik kan niet wachten om de nieuwe inwoners begin 2022 feestelijk te verwelkomen op deze prachtige plek in Zutphen.’’


dehofvanzutphen.nl

Artist impression van Knarrenhof Zutphen.
Artist impression van Knarrenhof Zutphen.
Artist impression van Knarrenhof Zutphen.
Artist impression van Knarrenhof Zutphen.
Artist impression van Knarrenhof Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant