Monique Nicole voelt zich thuis in de Achterhoek. Foto: eigen foto

Monique Nicole voelt zich thuis in de Achterhoek. Foto: eigen foto

Een Achterhoeks zonnetje uit Rotterdam

Algemeen

AALTEN - Het eerste verhaal dat ze schreef was meteen prijs. Met haar inzending won Monique Nicole (55) uit De Heurne bij Aalten de schrijfwedstrijd van Achterhoek Nieuws.

Door Sander Grootendorst

Aan het verhaal Een aller-zonnigst sprookje, vorige week in deze krant gepubliceerd, gaat een mededeling vooraf: ‘Voor jou geschreven door Monique Nicole vanuit de Achterhoek, de zonnigste kant van het land.’ Die conclusie durft de schrijfster met een gerust hart te trekken. Ze woont hier nu twee jaar, is afkomstig uit Rotterdam. Het bevalt haar prima in het oosten. De natuur, de ruimte… “Vanuit de slaapkamer kan ik de zon ’s morgens zien opkomen en ’s avonds zien ondergaan.”

Aha, daar is-ie: de zon uit haar sprookje, dat zich ontpopt als een verrassende combinatie van fantasie en feiten: zo krijgt de lezer zomaar te weten dat de zon 4,59 miljard jaar oud is.

Hoe kwam ze ertoe om mee te doen aan de wedstrijd? “Ik las het in de krant en dacht: dat boek zou ik wel willen hebben.” Ze doelt op de prijs voor de winnaar: Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek, vol verhalen in het Achterhoeks, de taal van het gebied waarvan ze is gaan houden. “Ik ben gewoon maar begonnen met schrijven”, zegt ze. Niet in het Achterhoeks, wel over de zon bóven de Achterhoek.

“Ik vond het wel een uitvinding dat je je moest beperken tot maximaal vierhonderd woorden.” Het hield haar scherp. Een verhaal schrijven deed ze nog niet eerder, maar toch komt Monique Nicoles zonnetje niet helemaal uit de lucht vallen. “Ik ben op m’n dertigste de kunstacademie gaan doen, was op m’n vijfendertigste klaar. Heb getekend, geschilderd, beelden gemaakt. Maar ik wilde eigenlijk als kunstenaar geen spullen meer toevoegen. Ik ben ideeënverzinner geworden, het gaat me om de concepten.” Een voorbeeld daarvan? De film van een drone-show die in de nacht van Oud naar Nieuw in première ging. Te zien op Rotterdamverlicht.nl. “Ik heb het idee voor het onderdeel mijn beste vriendin de zon aangedragen, dat ook in mijn sprookje zit.”

Het thema van de show is ‘licht aan het eind van de tunnel’. “Dat licht blijf ik altijd zien”, zegt de kersverse schrijfster. “Wat er ook gebeurt, de zon blijft nog wel een paar miljard jaar schijnen.”

Ze is van plan om meer te gaan schrijven. “Dat doe ik als Monique Nicole, het zijn mijn twee voornamen. Mijn achternaam laat ik weg. Net als A.L. Snijders, die gebruikt ook niet zijn werkelijke naam.” Goed voorbeeld doet goed volgen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld