Expositie ‘Postmemory’ van de Zweedse Elisabeth Moritz in Dat Bolwerck. Foto: Sander Grootendorst
Expositie ‘Postmemory’ van de Zweedse Elisabeth Moritz in Dat Bolwerck. Foto: Sander Grootendorst

Deel ervaringen expositie Dat Bolwerck met kunstenaar

Algemeen

ZUTPHEN - Historische foto’s uit haar eigen familiealbum, uitvergroot en, in vaste patronen, doorzeefd met kijkgaatjes. De expositie ‘Postmemory’ van de Zweedse Elisabeth Moritz in Dat Bolwerck in Zutphen trekt, ondanks of misschien wel dankzij de corona-pandemie (de ingrijpende effecten daarvan op de persoonlijke levenssfeer) veel bezoekers. De kunstenaar roept hen uitdrukkelijk op om te reageren, hun bevindingen te delen. Live of per mail.

De expositie is nog tot 6 december te bezichtigen. Veel bezoekers blijken geraakt, ontroerd en soms overweldigd, vooral door Moritz’ intrigerende fotobewerkingen. Die confronteren de kijker op originele, kunstzinnige wijze met het verleden en werpen de indringende vraag op hoe het oorlogen in het algemeen en in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog kon ontstaan. Ze bieden letterlijk een doorkijkje terug in de tijd, een doorkijkje met filmisch karakter. Dat effect wordt nog versterkt door de de werking van het buitenlicht in het verstilde, eeuwenoude pand van Dat Bolwerck.

De vraag: ‘Wie stond waar, wanneer en waarom en met wie op de foto?’ leidt uiteindelijk tot de kernvragen: ‘Wie zijn wij, wie ben ik?’

De term ‘Postmemory’ – ‘Na de herinnering’ – geeft aan dat het psycholisch fenomeen dat de huidige generaties, 75 jaar na het einde van WOII, weliswaar bevrijd, nog altijd in het kielzog van die oorlog in de weer zijn met prangende kwesties uit het verleden en dat de oorlogsgebeurtenissen lang na dato nog altijd niet of niet volledig geïnterpreteerd verwerkt zijn. Zeker ook omdat er in de jaren na de oorlog – tot de dag van vandaag aan toe – vaak niet over werd gesproken. Juist kunst kan bij deze existentiële processen een grote rol spelen, zoals uit de reacties op de expositie blijkt.

Moritz raakte al in gesprek met verscheidene bezoekers en sommigen van hen reikten zelf foto’s en tekst uit hún verleden aan. Waaronder Zutphense oorlogsherinneringen. De Zweedse nodigt bezoekers uit om dat te blijven doen, het delen van bevindingen en ervaringen.

Openingstijden
Dat Bolwerck is van donderdag tot en met zondag geopend, van 11.00 tot 17.00 uur en bovendien op afspraak. De kunstenaar is in elk geval zelf gedurende die tijden aanwezig op 5, 6, 7 en 8 november en op 12, 13, 14 en 15 november. Alle coronamaatregelen worden daarbij zorgvuldig in acht genomen. Het e-mailadres is: emoritz.elisabeth@gmail.com.

Reageren
‘Het mogen reacties in woorden zijn, verslagen, verhalen, gedichten maar ook tekeningen, foto’s, filmpjes etc.’ Het kan live, of per e-mail: emoritz.elisabeth@gmail.com.


www.datbolwerck.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld