Burgemeester Annemieke Vermeulen en Cor ten Barge. Foto's: Willem Feith
Burgemeester Annemieke Vermeulen en Cor ten Barge. Foto's: Willem Feith

Run op exclusieve Bokbierkratten van organisatie Bokbierdag in Zutphen

ZUTPHEN - Als COVID-19 ons niet allemaal in een wurggreep had, zouden er zondag vele tienduizenden mensen zijn afgekomen op de Nationale Bokbierdag in Zutphen. In de strijd tegen de verdere verspreiding van het virus zijn grote menigtes uit den boze en kan van een normale 24ste editie geen sprake zijn. Stichting Nationale Bokbierdag betreurt dit, maar heeft met de uitgifte van 500 speciale Bokbierkratten een origineel alternatief bedacht.

Door Rudi Hofman

Elk krat heeft een uniek nummer. De prijs per krat is 99 euro. Op kratten met gewilde nummers als 1, 010, 020, 50, 100 en 500 kunnen belangstellenden tot donderdagavond bieden via een online-veiling. Het hoogste bod tot op heden is 200 euro voor krat nummer 1.


Rutger Verhoeff en burgemeester Annemieke Vermeulen vullen het eerste Bokbierkrat.

Burgemeester Annemieke Vermeulen en de bloggende, vloggende en schrijvende huisarts Rutger Verhoeff hadden dinsdagavond de eer het eerste Bokbierkrat te vullen. Verhoeff verhaalt in een column in het Bokbier Magazine 2020 over zijn bezoek aan de Bokbierdag in Zutphen in 2010. Hij en Vermeulen plaatsten bij Stadsbrouwerij Cambrinus 24 verschillende bockbieren, een flesopener en een magazine in het krat. Normaal wordt hier het eerste fust bockbier aangeslagen in de aanloop naar de Bokbierdag, zegt bestuurslid Bart Adema van Stichting Nationale Bokbierdag.


Gerrit Wolf, uitbater van Stadsbrouwerij Cambrinus, toont het door Lutim gemaakte Bokbier Magazine. Op de achtergrond huisarts Rutger Verhoeff die anti-kater-tips geeft in het magazine.

De verkoop van de met een laser in brons ingegraveerde houten kratten loopt voorspoedig. Er zijn nog maar enkele tientallen exemplaren te koop op de site. Hierop zijn ook borrelboxen, biologische Zutphense worsten en losse Bokbier Magazines te bestellen.

Flink uitpakken
Het Bokbierkrat is met recht een collectors-item. Niet alleen vanwege de beperkte oplage en unieke nummering, maar ook omdat het robuuste krat volgens Adema jaren meekan. ‘’We hebben dit als bestuur samen bedacht om toch wat inkomsten te genereren. Die willen we gebruiken om volgend jaar bij de 25ste editie van de Nationale Bokbierdag flink uit te kunnen pakken.’’

Van de 24 bockbieren in het speciale krat bevatten er 23 alcoholpercentages uiteenlopend van 6 tot 11 procent. Brouwerij vandeStreek tekent voor het ‘bockje’ dat met minder dan 0,5 procent alcohol uit de toon valt. Juist dit alcoholarme bockbier, ‘Bock Jij Of Bock Ik’, krijgen deelnemers aan de ‘Bokbierdrive’ zaterdag aangeboden. Tijdens dit evenement bij 3PLogistics aan de Pollaan 1 (ingang Hermesweg) kan iedereen tussen 10.00 en 15.00 uur zijn of haar bestelde krat(ten) afhalen. Dweilorkest ‘t Spul(t) staat garant voor een feestelijke sfeer.

Ten slotte roept Bart Adema iedereen op dit weekend zoveel mogelijk - zij het in kleine groepjes - horecazaken in Zutphen te bezoeken en daar te genieten van een of meer bockbiertjes. Zodat ook de lokale horeca iets extra’s verdient ondanks de afgeblazen 24ste Bokbierdag. Adema wenst de kopers van de speciale Bokbierkratten thuis veel drinkgenot.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden