Han Denkers bij de afdeling in de winkel met merchandise die tegenwoordig bij veel games verschijnt. Foto: Henri Bruntink
Han Denkers bij de afdeling in de winkel met merchandise die tegenwoordig bij veel games verschijnt. Foto: Henri Bruntink

Haniel Zutphen: einde videotheek maar verder als gameshop

ZUTPHEN – Haniel. Bij die naam dacht iedereen in Zutphen en wijde omtrek de afgelopen bijna 40 jaar aan de videotheek met die naam. Met ingang van 31 augustus blijft de naam nog fier overeind maar de aanduiding videotheek is dan verleden tijd. Eigenaar Han Denkers doet de films eruit en zet volledig in op games en alles wat daar mee te maken heeft. En dat is veel, zo blijkt uit een gesprek.

Door Henri Bruntink

Ooit had elke plaats van enige omvang wel een videotheek. In kleinere kernen hadden veel winkels ergens een hoekje met huurfilms. Ze zijn nagenoeg allemaal verdwenen. In de regio was Haniel nog de laatste plek waar je films kon huren. De coronacrisis duwde ook de laatste filmklanten van Han Denkers richting streamingdiensten als Netflix, Videoland en Prime.

Han Denkers (60) klinkt niet verbitterd. “Dingen veranderen gewoon. Dit zat er ook al een tijdje aan te komen. Het einde is nu alleen een beetje versneld”, zo zegt hij. Hij herinnert zich de hoogtijdagen van de filmverhuur. Eerst op videoband en later op DVD en Blu Ray. “Er waren zoveel distributeurs dat ik elke dag vertegenwoordigers over de vloer kreeg. Allemaal hadden ze nieuwe films en speciale acties. Dat maakte het heel moeilijk om je inkoopbudget goed te verdelen. Daarom kwamen er later speciale inkoopdagen. Dan kon je op een centrale plek je inkoop regelen”, zo legt Denkers uit.

Vanaf ‘Pong
Na 31 augustus gaan de films in de zaak aan het Stationsplein in de verkoop. Daardoor ontstaat ruimte voor een interne verandering waardoor het accent volledig op games komt te liggen. Dat is overigens verre van nieuw voor Han Denkers. Vanaf de allereerste commerciële games is hij bij die tak van sport betrokken. “Dat waren aanvankelijk simpele spelletjes, zoals ‘Pong’, waarbij je met een blokje een muur moest afbreken”, zo herinnert hij zich.

Bij games draait het tegenwoordig voornamelijk om software voor de bekende consoles als Playstation, X-box en Nintendo. Bij de introductie van de eerste Playstation, in het jaar 2000, nam de handel in spellen een grote vlucht. Spellen kunnen bij Haniel overigens niet worden gehuurd maar alleen gekocht. “We ruilen wel games in. Daardoor kun je bijvoorbeeld een nieuwe game aanschaffen zonder de volle prijs te hoeven betalen. De ingeruilde games zorgen er weer voor dat anderen de soms dure spellen voor een zachtere prijs kunnen kopen”, zegt Han Denkers.

Funko Pop!
Achter de games zelf gaat tegenwoordig een hele wereld schuil. Veel spellen zijn zo populair dat spelers zich er volledig mee identificeren en dit via bijvoorbeeld het dragen caps en T-shirt willen uitdragen. Naast deze merchandise is er de zogeheten ‘Funko Pop!’ Dat zijn figuren uit games in vele soorten. Het zijn echte verzamelaarsobjecten maar ook kinderen zijn er gek op.

De verzamelwoede gaat ver. Han Denkers pakt een Pop! uit het schap en vertelt: “Hiervan heeft elk 36ste exemplaar een andere kleur ogen. Die moet een verzamelaar natuurlijk hebben!”

Accessoires
Verder hebben gamers voortdurend behoefte aan allerlei accessoires. Dit varieert van een racestuur tot complete stoelen uit Formule 1-auto’s. Bekend is het merk Trustmaster. “Racesturen van dat merk zijn er van 90 tot bijna duizend euro per stuk”, zo geeft Denkers de breedte van het assortiment aan.

Hij kijkt uit naar het einde van dit jaar, als de Playstation 5 op de markt komt. De opvolger van de PS4 heeft lang op zich laten wachten. De verwachting is dat de introductie voor veel omzet gaat zorgen. Naast de spelcomputer zelf willen veel kopers daarvan ongetwijfeld ook de nieuwste games en nieuwe accessoires scoren.

Bordspellen
Naast de digitale games zijn bij Haniel ook bordspellen te koop. Een logische stap voor een zaak waar het om spelen draait. “Tijdens de coronacrisis is ook het bordspel weer helemaal in”, aldus Denkers.

Bij de aanstaande veranderingen hoort ook een wijziging van de openingstijden. Gameshop Haniel is voortaan niet meer elke avond tot 21.00 uur geopend. Van maandag tot en met vrijdag kunnen klanten er terecht van 12.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag is de deur geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur. Nieuw is het zogenaamde ‘personal shopping’. Op afspraak kunnen mensen ’s avonds in alle rust persoonlijk advies krijgen of dingen uitproberen.

Games snel in huis
Via de webshop hanielonline.nl zijn games te bestellen. Voor inwoners van Zutphen en Eefde is er een extra service. Wie voor 17.30 uur online besteld, krijgt de bestelling nog diezelfde avond thuisbezorgd.

Als je dagelijks bezig bent met films word je vanzelf een kenner. Die kennis hoeft Han Denkers vanaf nu niet meer zakelijk in te zetten. “Ik heb het werk in de videotheek bijna 40 jaar met veel plezier gedaan. Gelukkig zijn we al in een vroeg stadium ook in de games gestapt zodat we ook daar nu veel kennis van hebben en de mensen goed kunnen adviseren”, zo besluit hij.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden