Afbeelding

Rechtsbijstandsverzekering raadzaam bij problemen door het coronavirus

Algemeen

ZUTPHEN - Het is niet meteen het eerste waar inwoners van Zutphen aan denken, maar toch. Nu mensen toch vooral veroordeeld zijn tot binnen blijven is het wellicht een goed moment om de verzekeringen eens bij langs te lopen. Reden? Vanwege het coronavirus is er veel gedoe rondom geannuleerde vliegreizen, afgebroken vakanties en zijn er mensen die zelf besluiten hun vakantie te annuleren. In de praktijk blijkt dat zoals nu bij het uitbreken van het coronavirus dat de reguliere- en zelfs de annuleringsverzekering lang niet altijd biedt waar de mensen op rekenen, hopen en een klein beetje vanuit gaan. Het kan er nog wel bij. Gouden tip; sluit altijd een rechtsbijstandsverzekering af.

Drukte bij verzekeringsmaatschappijen
De ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus noemde minister president Rutte de crisis die we momenteel doormaken. Ook in de gemeente Zutphen zijn inmiddels de eerste corona besmettingen bevestigd. In heel Nederland is er een dreigend tekort aan IC-bedden, mensen mogen hun ouders niet bezoeken, mensen mogen hun huis niet uit en ondernemers vrezen voor hun toekomst. Het is in dat licht bezien wellicht wat vreemd om het dan over vakanties te hebben, vakanties en reizen in relatie tot het coronavirus en verzekeringen. De verzekeringsmaatschappijen hebben het drukker als ooit tevoren en ondanks het feit dat iedereen zelf zijn of haar eigen verzekering afsloot, is er ontzettend veel onwetendheid. De callcentra van de verzekeraars maken daardoor overuren.

Negatief reisadvies
In de callcentra komen steeds dezelfde vragen van verontruste mensen, zo laat een woordvoerder weten. Meest gestelde vraag is of mensen hun vakantie gratis kunnen annuleren als hun bestemming een negatief reisadvies heeft. 'Ik ken het antwoord al zo'n beetje uit mijn hoofd', zegt een medewerker van een callcentrum. 'De reis kan inderdaad gratis geannuleerd worden als het Ministerie van Buitenlandse zaken reizen naar jouw bestemming afraadt. Dat geldt ook als een reisorganisatie de reis niet kan uitvoeren. Dan heb je recht op terugbetaling. De meeste reisorganisatie bieden ook de optie om je vakantie gratis om te boeken naar een ander moment of een andere bestemming', zegt de medewerker, die er nog snel aan toevoegt dat als je niet om wilt boeken je gewoon recht hebt op teruggave van je geld. Overigens is het zo dat als je de reis zelf geboekt hebt en daarbij geen reisorganisatie ingeschakeld hebt, de kosten niet vergoed worden. Wie logisch nadenkt die weet bovendien dat als je zonder negatief reisadvies je zelf besluit de reis te annuleren, de kosten voor eigen rekening zijn.

Rechtsbijstandverzekering
Zelden zijn er zoveel vragen over verzekeringen in het algemeen en reis- en annuleringsverzekeringen in het bijzonder gesteld. Het coronavirus zorgt voor onrust, maakt mensen aan het twijfelen en drijft mensen tot wanhoop. Een vraag die actueel is, is die of je recht hebt op een vergoeding als je vanwege het coronavirus niet naar huis kunt en dus langer in een hotel moet blijven. Gelukkig is daar nog de noeste medewerker van het callcentrum, die ook dat weet. 'Er is dan sprake van overmacht. Daarom hoeft de reisorganisatie geen vergoeding te betalen voor de extra kosten die je maakt in de vorm van extra overnachtingen of maaltijden.' Conclusie: sluit als je een reis boekt altijd een rechtsbijstandsverzekering af. Zeker in situaties zoals we die nu ervaren. Met een rechtsbijstandsverzekering krijg je bijstand in het rechtsverkeer dat kan ontstaan als er een conflict met een reisorganisatie ontstaat. Laat dat dan de gouden tip zijn.

 

Dit artikel wordt u aangeboden door rechtsbijstandverzekering.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant