Een onderduikverhaal over de laatste acht dagen van de Zutphense bezetting

Algemeen

Het geheime luik

ZUTPHEN - Een week voor de overgave van de Duitse bezetter in Zutphen 75 jaar geleden, verschijnt Het geheime luik, een onderduikverhaal door NRC-redacteur Menno Tamminga.

Bij de research voor zijn boek "Wij zijn vrij!" vond Tamminga in het Zutphens archief een dagboek van de laatste acht dagen van de bezetting van een man genaamd Isidore Elzas. Elzas zat samen met zijn vrouw ondergedoken in de Melatensteeg 49 op de hoek van de Berkelsingel en hield een dagboek bij. Tamminga vond het een intrigerend gegeven: "Joodse onderduiker die een dagboek bijhoudt en de bezetting overleeft."

Behalve dat Elzas een leerhandelaar was, vond Tamminga verder niets over hem in het archief. Tot hij door toeval op het verhaal stuit van Frits Elzas die met zijn zus Henriëtte in Brummen ondergedoken had gezeten. Beide overleefden de oorlog. In Het geheime luik vertelt Tamminga over zijn zoektocht naar de identiteit van Elzas, hun onderduik, de bevrijding en de nasleep.

Het geheime luik, 24 pag., € 8,50, uitgeverij De Geiten Pers is vanaf 28 maart verkrijgbaar bij de webwinkel van de uitgever en vanaf 6 april bij de lokale boekhandel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant