Merlijne Schalken en Joeri Bagaya voor het pand aan de Kolenstraat, waar als het aan ligt reeds vóór de zomer de Zutphense editie van hun beginnersorkest van start gaat. Eigen foto
Merlijne Schalken en Joeri Bagaya voor het pand aan de Kolenstraat, waar als het aan ligt reeds vóór de zomer de Zutphense editie van hun beginnersorkest van start gaat. Eigen foto

Beginnersorkest Merlijne gaat van start in Zutphen

Algemeen

'Niets is zo gezellig als samenspel' 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Je bent volwassen en zit sinds kort op viool- of dwarsfluitles. Of je hebt na lange tijd de cello of trombone weer ter hand genomen. En je wil graag samenspelen. Dat kan binnenkort in Zutphen bij beginnersorkest Merlijne. Initiatiefnemers zijn Merlijne Schalken en haar partner Joeri Bagaya. Na een flyeractie vorige week is de eerste aanmelding reeds binnen.

"Hier is behoefte aan", weten ze uit ervaring. Een kleine vijf jaar geleden startte het stel al een beginnersorkest in Almere en Amsterdam en later ook in Rotterdam en Den Haag. Binnen de kortste tijd stond er een muzikaal gezelschap in klassieke opstelling op de planken. "Het bleek een enorm succes. De leden zijn razend enthousiast." Nu is Zutphen, gecombineerd met Deventer, aan de beurt om hobbymuzikanten die hun tienerjaren al lang achter de rug hebben een gezamenlijk concertpodium te bieden. Want alleen is maar alleen. Contrabas- of klarinetspel onder de knie krijgen is boeiend en de kneepjes leren van fagot of hoorn al net zo fijn. Maar uiteindelijk gaat er niets boven samenspel. "Dit bevordert het plezier en zeker ook de kwaliteit", meent zakelijk leider Joeri Bagaya. "En het is gezellig bovendien! Zeker, er zijn in de regio genoeg amateurorkesten voor volwassen. Maar voor beginners, die nog het nodige moeten leren? Nou nee."

Dat het beginnersorkest met de naam die een eerbetoon is aan de artistiek leidster nu ook in Zutphen van start gaat is niet bepaald toevallig. Merlijne Schalken komt van oorsprong uit Brummen en ging van haar zesde tot haar achttiende naar de vrije school in Zutphen. "Joeri en ik zijn gek op de stad", zegt ze. "Als de kinderen zijn uitgevlogen sluiten we niet uit ons hier te vestigen. Zutphen ademt cultuur. Er wordt heel veel muziek gemaakt, zowel door amateurs als door professionals. En mijn vader woont er. Via hem hebben we al een repetitieruimte. In een voormalig kunstatelier aan de Kolenstraat 4, waarvan hij eigenaar is. Hier gaat het orkest aan de slag. Eens in de twee weken op donderdagavond onder leiding van een professionele dirigent. De andere week wordt er in Deventer gerepeteerd. Zo werken de muzikanten toe naar gezamenlijke concerten, waarin tevens ruimte is voor solo-intermezzo's door iemand die al wat verder is. Nee, niet in theaters of muziekcentra. Daar zal het beginnersorkest over het algemeen de kwaliteiten voor missen. Denk eerder aan onder andere verzorgings- of ziekenhuizen. Veel vermaak is daar wegbezuinigd. Wij proberen die leemte op te vullen. Elders bleek dit al succesvol. Het publiek reageerde enthousiast."
 

Drie niveaus
Merlijne (45) en Joeri (48) leerden elkaar in het vorige decennium kennen via zijn dochters. "In Almere zaten ze bij haar op vioolles. In mijn jonge jaren drumde ik en speelde een beetje gitaar. Totdat ook ik de viool ontdekte. Op een dag vroeg ik Merlijne mij daarop de toonladder te leren. Zo werd ik verliefd op de viooljuf", lacht de zakelijk leider. Samen delen ze thans in Almere huis en haard, van waaruit hun initiatief voor beginnersorkest Merlijne tot wasdom kwam en het streven kent dit over het hele land uit te rollen. Ze weten Inmiddels als geen ander dat het klassieke repertoire best uit ingewikkelde stukken mag bestaan, maar wel moet worden aangepast aan de kwaliteiten die het orkest zoal in zich heeft. "We arrangeren voor ieder instrument op drie niveaus", verheldert Merlijne Schalken die na haar middelbare schooltijd in Zutphen naar Tilburg verhuisde om daar met als hoofdvak viool aan het conservatorium te studeren. "Allereerst het origineel waarbij vaak voor strijkers in positie wordt gespeeld. Ten tweede het aangepaste niveau waarbij de moeilijke loopjes naar beneden geoctaveerd worden. En als derde het eenvoudige niveau waar iedere beginner meteen aan mee kan doen. Onze ervaringen hiermee zijn werkelijk fantastisch. Op deze manier bereiken we een geweldig samenspel. Iedere musicus draagt op zijn eigen niveau bij aan het geheel, terwijl het voor iedereen uitdagend is en blijft."

"Het beginnersorkest gaat in Zutphen van start zodra we voldoende mensen hebben", geven Joeri Bagaya en Merlijne Schalken aan. Ze denken dat dit al voor de zomer het geval kan zijn. "Vijftien strijkers en blazers is al genoeg". Dat er in het begin wellicht sprake in van onbalans in de bezetting, deert hen niet. "Dat trekt zich wel recht." Hoe dan ook is iedere beginnende, mits volwassen, musicus, met of zonder ambitie, welkom om zich te melden. Zelfs zij die al wel over enige instrumentale ervaring beschikken kunnen zich bij het orkest aansluiten. "Zij mengen zich en kunnen zo de starters mede op weg helpen. Uiteindelijk gaat het om het samenspel. En de gezelligheid die met elkaar muziek maken teweeg brengt."

De kosten voor deelname aan beginnersorkest Merlijne bedragen 30 euro per maand,. Belangstelling? Ga voor meer informatie en aanmelden naar de website.


beginnersorkestmerlijne.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld