De bibliotheek biedt veel meer dan alleen de mogelijkheid om boeken te lenen een krant te lezen. Foto: Henk Derksen
De bibliotheek biedt veel meer dan alleen de mogelijkheid om boeken te lenen een krant te lezen. Foto: Henk Derksen (Foto: Henk Derksen)

Bibliotheek betrekt inwoners bij nieuwe visie

De bibliotheken Zutphen, Warnsveld, Gorssel en Lochem bereiden zich voor op de toekomst

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN/LOCHEM - Graafschap bibliotheken werkt aan een nieuwe visie. Voor het eerst doet zij dit in samenwerking met de inwoners van de gemeenten Lochem en Zutphen. Deze week is de kick-off en wordt iedereen uitgenodigd mee te denken. Jong en oud, lid of geen lid, de bibliotheek is immers van iedereen.

. Dit gebeurt iedere vier jaar door middel van een visie. Dit jaar kiest de bibliotheek ervoor deze te realiseren in samenwerking met inwoners. "Bibliotheekmaken doen we niet alleen, maar met elkaar," zegt directeur-bestuurder Gerard Huis in 't Veld.

Volgens Huis in 't Veld past het bij het huidige tijdsbeeld inwoners te betrekken en de gelegenheid te geven mee te praten. Ook is de bibliotheek het aan de inwoners verplicht, vindt hij. "We ontvangen veel subsidie van de gemeente. Dat is gemeenschapsgeld. Daarom willen we luisteren naar iedereen. Ook denken we dat inwoners een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de bibliotheek."

Bibliotheek buiten de bibliotheek
De bibliotheek van nu is allang niet meer de klassieke uitleenbibliotheek van vroeger en biedt veel meer dan alleen de mogelijkheid om boeken te lenen een krant te lezen. "Een groot deel van het bibliotheekwerk speelt zich zelfs buiten deze vier muren af," vertelt Huis in 't Veld. "Digitaal, uiteraard, maar ook voor ouderen, mindervaliden of digitaal mindervaardigen met thuisbrengservice, voor laaggeletterden en kinderen."

Een ander belangrijk onderdeel zijn de leesbevorderingsprojecten in het primair onderwijs. "Onze schoolprojecten zijn niet voor iedereen even zichtbaar, maar zijn een belangrijk onderdeel van ons bibliotheekwerk."

Outside the box
Deze week vindt de kick-off plaats in de bibliotheken Zutphen, Warnsveld, Gorssel en Lochem. De bibliotheek wil iedereen uitdagen mee te brainstormen en outside the box te denken. Hierbij gaat het om vragen als: wat maakt de bibliotheek leuker, aantrekkelijker, mooier en beter? Waar is de bibliotheek goed in, waar kan meer van? Van digitale dienstverlening, service, activiteiten binnen en buiten de bibliotheek, wat de bibliotheek doet voor kinderen en ouderen, de inrichting tot de complete collectie. "Wij denken dat onze inwoners met goede en inspirerende ideeën komen die we hopen te kunnen gaan uitvoeren," zegt Huis in 't Veld. "In de bibliotheek van de toekomst is alles denkbaar."

Publieksavonden
Op 4 en 5 maart en 11 en 12 maart zijn publieksavonden gepland, onder leiding van een ervaren gespreksleider. "Je hoeft geen lid te zijn, om mee te kunnen doen," benadrukt Huis in 't Veld. Daarnaast gaat de bibliotheek de komende weken in gesprek met het basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs. "En kinderen kunnen hun ideeën over de bibliotheek aan ons doorgeven door deze op papier te zetten of te tekenen. Wij zijn heel benieuwd naar hun reacties. Elke leeftijd gebruikt de bibliotheek op zijn manier en heeft zijn eigen gebruikersbehoeften." Ook bibliotheekmedewerkers, -vrijwilligers, samenwerkingspartners en ambtenaren worden gevraagd mee te denken. "We willen alle gelederen raadplegen." Voor mensen die niet bij een publieksavond aanwezig kunnen zijn liggen er op alle vestigingen van Graafschap bibliotheken invulformulieren waarop mensen hun ideeën kunnen delen. "We zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal uitkomt," zegt Huis in 't Veld. Het grote terugkoppelmoment is op 26 juni. "Op die dag laten we zien welke ideeën we verzameld hebben."

De Bibliotheek: wat vind jij?

Actief meepraten over de nieuwe visie van Graafschap bibliotheken, dat kan!

Geef je dan op voor een van de volgende bijeenkomsten:

• 4 maart 2020 in bibliotheek Lochem van 19.30 tot 21.30 uur

• 5 maart 2020 in bibliotheek Gorssel van 19.30 tot 21.30 uur

• 11 maart 2020 in bibliotheek Zutphen van 19.30 tot 21.30 uur

• 12 maart 2020 in 't Onderschoer in Barchem van 19.30 tot 21.30 uur

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden