Foto: PR
Foto: PR

'Integratie Muzehof in Hanzehof is van meerwaarde voor beide organisaties'

ZUTPHEN - In opdracht van het Zutphens college heeft een ambtelijke projectgroep de afgelopen maanden een verdere verkenning gedaan naar de Hanzehof als duurzame theatervoorziening met behoud van de theaterzaal en Buitensociëteit. De conclusie van de Projectgroep is: vernieuwbouw van Hanzehof met Muzehof is haalbaar.

Door Alize Hillebrink

In de onderzochte scenario's van onderzoeksbureau BMC was alleen sloop van de Muzehof opgenomen en geen herhuisvesting van het Centrum voor Cultuur. Uit vervolgonderzoek van een Projectgroep - bestaande uit ambtenaren van de gemeente en de directies van Hanzehof en Muzehof - blijkt na nadere bestudering, dat gezamenlijke huisvesting en intensieve samenwerking van Hanzehof en Muzehof, leidt tot een levendig cultuurcentrum met een aanbod waarin alle podiumkunsten zijn vertegenwoordigd.

Opneming van Muzehof in Hanzehof zou een verhoging van 1,7 miljoen euro betekenen bovenop de geschatte kosten van acht miljoen euro voor vernieuwbouw van Hanzehof. Volgens Jelle van der Meulen, theaterprogrammeur van Hanzehof, is verdere integratie van de Muzehof in Hanzehof voor beide organisaties van meerwaarde. "Het is ook de meest voordelige optie om de Muzehof onder te brengen in de Hanzehof", zegt hij. "De realisatie van een andere locatie voor de Muzehof kost mogelijk nog meer. Op deze manier kunnen we elkaar ook inhoudelijk versterken door onze beider activiteiten en onze bezoekers meer samen te brengen, naast alle andere organisaties die het gebouw verder nog gebruiken."

Van der Meulen beseft dat de gemeente het financieel zwaar heeft en dat dat de keuze niet makkelijker maakt. "Gelukkig hoeft de investering niet nu direct gedaan te worden," zegt hij. "In 2023 zouden pas de eerste werkzaamheden starten." Van der Meulen noemt vernieuwbouw van Hanzehof "eigenlijk het enige realistische scenario". "Het was de opdracht van de raad om onderzoek te doen naar de situatie waarin beide zalen behouden blijven. Daarom is de zelfstandige exploitatie van de Buitensociëteit niet onderzocht. Bij een scenario van alléén de Buitensociëteit zijn ook flinke subsidies te verwachten, omdat er dan ook nieuwbouw gepleegd moet worden."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten