Dagmar Van der Meiren. Foto: Lotte de Jong
Dagmar Van der Meiren. Foto: Lotte de Jong
VROUW

'De illegale wietolie heeft mijn leven gered'

Algemeen

"De scan toonde drie tumoren in mijn hersenen, die via dunne vertakkingen met elkaar verbonden waren." Dagmar Van der Meiren zit aan haar keukentafel terwijl ze haar verhaal vertelt. Op haar voorhoofd zijn de littekens van een zware operatie zichtbaar, haar vriendelijke ogen geven zachtheid aan haar indrukwekkende verhaal.

Door Jolien Wilmar

Ze vertelt verder: "Glioblastoom, 4de graad, dat wil zeggen: heel kwaadaardig. Ik zag, als van een afstandje, dat de arts en mijn man erg ontdaan waren tijdens het brengen van dit nieuws, maar voor mij was de mededeling zo bizar dat ik het niet kon begrijpen. Ik voelde me niet ziek. Ik ben op internet gaan zoeken naar de term glioblastoom 4de graad, daaruit bleek dat ik kon rekenen op een levensverwachting van elf tot veertien maanden. Al snel echter verloor ik energie, concentreren ging moeilijker, het denken werd trager en door de toenemende druk in mijn hoofd moest ik overgeven."

"Bij de volgende controlescan werd bevestigd dat de situatie behoorlijk verslechterd was. De arts zei: 'We kunnen je opereren, maar houdt er rekening mee, dat je door de operatie afasie kunt krijgen (dat je niet meer kunt zeggen wat je bedoelt), of dat jouw persoonlijkheid verandert, of dat je uit de operatie komt als een plant."

"De nachten voor de operatie waren verschrikkelijk! Ik sliep niet, de doodsangst ging met me aan de haal. Slaapmedicatie en ontspanningsmedicatie hielpen gelukkig wel een beetje. De operatie verliep goed. Ze hadden alle tumorweefsel kunnen weghalen én ik hield er geen direct waarneembare extra schade aan over. 'Nu moet je gaan vechten en je zaken regelen,' zei de neurochirurg. Aan mijn conditie werken, gezond eten en mediteren deed ik al, maar ik deed nóg meer mijn best me te ontspannen en ik heb heel veel gebeden. Tegelijkertijd heb ik een eventueel overlijden ook onder ogen gezien en daarvoor de nodige zaken geregeld."

"Na de operatie ben ik direct begonnen met het Stupp schema. De standaardbehandeling die wordt toegepast bij glioblastoom. Een traject van bestralingen en chemotherapie. De bestralingen beschadigden ook het gezonde hersenweefsel, waardoor ik haast niet meer kon praten, mijn coördinatie zo slecht werd dat ik niet meer kon koken of fietsen en ook mijn concentratie erg verslechterde. Bij de eerste controlescan na de operatie en het begin van de Stupp behandeling, zagen mijn man en ik dat er alweer tumorweefsel te zien was. De oncoloog zei echter dat hij de scan niet kon interpreteren en misschien de volgende keer ook niet. Dat maakte ons heel wantrouwend en gaf geen hoop."

"Een vriendin van mijn man hoorde dat ik ernstig ziek was en gaf ons een flesje RSO-wietolie tegen de bijwerkingen van de reguliere behandelingen. Mijn man is vervolgens op internet alles gaan lezen wat hij vinden kon over RSO-wietolie, de Rick Simpson-olie. Niet te verwarren met de CBD-olie die je overal kunt kopen. De Rick Simpson-olie is illegaal en dus niet op recept of in de winkel te krijgen. Ik vind het verschrikkelijk dat dit genezende middel daardoor moeilijk te krijgen is."

"Ik voelde aversie tegen cannabis omdat ik er niet in geloofde, maar toen de hersenscan liet zien dat de reguliere behandelingen mij niet zouden genezen, was het mijn enige kans en die heb ik gegrepen."

"Vanaf één gram per dag is het genezend. Eén gram is zestig druppels olie. Binnen een maand heb ik de dosering naar zestig druppels per dag opgevoerd. Ik was er knetter stoned van. Kon niet meer fietsen. Maar ik wende eraan, waardoor dergelijke bijwerkingen binnen een paar weken verdwenen. Ik sliep veel beter, voelde me rustiger, minder angstig én bij de volgende scan was het tumorweefsel verdwenen tot een formaat waarbij er alleen nog maar een aankleuring te zien was. Dat resultaat gaf me een enorme boost. Ik durfde de chemotherapie niet weg te laten, dus ik nam de cannabis in combinatie met de reguliere behandeling. Ik had mijn oncoloog eerlijk verteld waar ik mee bezig was. Hij deed er lacherig over en zei: 'Ik ga het je niet voorschrijven. Waar ga je het dan vandaan halen? In de coffeeshop soms? Het helpt toch niet bij jouw soort kanker.' Doordat de hersenscan wél een verbetering liet zien durfde ik tegen het advies van de specialisten in te handelen. Ik heb drie kuren van in totaal 180 gram wietolie genomen, volgens het schema van Rick Simpson."

Vanaf januari 2017, een krap jaar na de ontdekking van de kanker, was er geen enkele kankercel meer te zien op de scans. Ieder half jaar krijg ik controlescans en tot nog toe is het weggebleven. Ik ben niet eens meer zenuwachtig voor die scans, want ik voel dat het steeds beter met me gaat. De cannabis heeft niet alleen de kanker doen verdwijnen maar ook de schade die de bestralingen in mijn hersenen hebben aangericht genezen. Ik heb al mijn vermogens teruggekregen, ook mijn taalvaardigheid is er weer.
Het kostte me veel moeite om de slaapmedicatie af te bouwen, maar van de cannabis ben ik moeiteloos van de ene op de andere dag van 1 gram per dag teruggegaan naar 1 gram per maand. Ik durf mijn lichaam weer te vertrouwen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld