Burgemeester Marianne Besselink, Frans Helmich en Annemieke van der Velden onthullen samen het informatiebord van het kindernatuurpad en het trimparcours. De andere IVN natuurgidsen Karin van Heijst, Marleen Raats en Tilda Groenhof  kijken toe. Foto: Alice Rouwhorst
Burgemeester Marianne Besselink, Frans Helmich en Annemieke van der Velden onthullen samen het informatiebord van het kindernatuurpad en het trimparcours. De andere IVN natuurgidsen Karin van Heijst, Marleen Raats en Tilda Groenhof kijken toe. Foto: Alice Rouwhorst

Natuur beleven op 't Hertenpad

Algemeen

BAAK – In het Hertenbosch kon de bezoeker al heerlijk wandelen over de paden en bruggen, zitten op een bankje langs het water, de herten voeren of trimmen op het trimparcours. Vanaf nu kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders of vriendjes een avontuur in de natuur beleven op 't Hertenpad. Burgemeester Marianne Besselink opende vrijdag voor Pinksteren officieel het pad door het ophangen van een bij de route behorend rugzakje om de schouders van Eliane Hermans.

Door Alice Rouwhorst

Bij het Wapen van Baak, het startpunt van de avontuurlijke wandelroute, verzamelden de genodigden zich op de deel. Koffie en thee met een toepasselijk gebakje met het embleem van de route, een hinde met een reekalfje stond voor ze klaar. Het kinderwandelpad is een initiatief van vijf vrouwen: Karin van Heijst, Annemiek van der Velden, Tilda Groenhof, Evelien Kamminga en Marleen Raats, die de natuurgidsenopleiding van het IVN volgen, in samenwerking met de eigenaar van het bos, Frans Helmich.

Hij heette iedereen welkom en in het bijzonder burgemeester Besselink. "Wat fijn dat u er weer bent…, dat wij u hier in Baak weer mogen ontvangen… Wij hebben u genomineerd voor de prestigieuze titel 'Erestamgast van het Wapen van Baak'." Hij prees de IVN vrouwen om hun fantastische samenwerking en wees hen op hun vervolgtaak. "Het initiatief en resultaat zijn prachtig, maar na A komt de B. Jullie dachten misschien dat de klus is geklaard, maar nee, de klus is net begonnen. Onderhoud, vernieuwing en jullie blijvende aandacht is van belang voor jullie hertenkindje."

Veel lof en dank over en weer
Zowel Helmich als de IVN dames bedankten alle betrokkenen bij het project, van financierders, zoals de gemeente Bronckhorst, Baaks Belang, IVN Zutphen, IVN Noord-Midden- Achterhoek, 't Onderholt en Stichting Familie Helmichfonds tot bedrijven voor het leveren van materialen en mankracht en creatieve inbreng, zoals Verheij techniek en Creat'em en uiteraard Het Wapen van Baak voor hun medewerking en de vele Baakse vrijwilligers voor het helpen met de aanleg. Annemiek van der Velden legde de aanwezigen uit wat de gedachte achter het pad is. "We wilden een eindproduct maken, dat kinderen uitnodigt om naar buiten te gaan en te ervaren hoe leuk het is om in de natuur te zijn. Want veel kinderen komen niet meer buiten. En het product moest zich richten op het hoofd, het hart en de handen. Deze staan voor leren, beleven en doen. 't Hertenpad is het eindresultaat. Een pad waar kinderen bij de verschillende opdrachten hun kennis kunnen verbreden, kunnen hangen als een vleermuis, kunnen graven en kliederen; kortom de natuur kunnen beleven. In november 2018 was het projectplan er. In december de subsidie en nu in juni is het pad af! Met samenwerking, vertrouwen en ambitie is het gelukt."

Zo gewoon is het niet
Burgemeester Besselink, net één week geen burgemeester meer van dé wandelgemeente van Nederland, benadrukte dat deze titel de gemeente veel gebracht heeft. Het was een stimulans voor veel ondernemers en anderen om initiatieven te ontplooien en deze samen op te zetten. 't Hertenpad is daar een voorbeeld van. "Zo doen we dat in Bronckhorst. Het lijkt zo gewoon, maar realiseer je dat het heel bijzonder is, de betrokkenheid en het vele vrijwilligerswerk van velen. 't Hertenpad is een geweldig initiatief in een prachtige omgeving. Ik weet zeker dat het niet de laatste keer zal zijn dat ik hier ben."

De tocht in de praktijk
Bij de wandelroute van zo'n 2,5 kilometer hoort een rugzakje met daarin het Hertenpadboekje met leuke opdrachten, een spiegel, insectenpotje, een zakje met gekleurde steentjes en een koker. Eliane Hermans kreeg het rugzakje omgehangen door burgemeester Besselink. Met deze handeling was de belevingsroute officieel geopend en konden alle aanwezigen de tocht zelf gaan beleven.

Het eerste paaltje van de route met een opdracht staat direct bij de kerk. Het gaat over dieren die in een gebouw wonen, zoals de kerkuil. Welke dieren wonen nog meer in een gebouw? De aanwezige kinderen hoeven niet lang na te denken. "Kanaries", roept de één. "Poes", zegt de ander. Ook steenmarter, hond en muis wordt genoemd. De groep loopt verder naar de ingang van de singelwal waar een tweede openingshandeling door de burgemeester, de IVN dames en Frans Helmich plaatsvindt, namelijk de onthulling van een kleurrijk informatiebord over het Hertenpad en het speel/trimparcours langs één van de Helmichroutes. In het bos trekt het blotevoetenpad en de waterpomp veel bekijks. Ook het ingezaaide bloemenbed en de kabelbaan wordt bewonderd. Het gezelschap komt druppelsgewijs weer terug bij het Wapen waar getoost wordt op het prachtige kindernatuurpad.

Rugzak met route en opdrachten
Bij het startpunt, 't Wapen van Baak, is het rugzakje met route en opdrachten tegen een borg verkrijgbaar. Aan het einde van de route kan het weer ingeleverd worden. Naast gezinnen kunnen ook scholen en kinderopvangorganisaties het kindernatuurpad ontdekken. De activiteiten zijn gericht op kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

Het omhangen van het rugzakje behorend bij het kindernatuurpad 't Hertenpad om de schouders van Eliane Hermans door burgemeester Marianne Besselink was de officiële openingshandeling van het kinderwandelpad. Annemiek van der Velden (IVN) en Frans Helmich (eigenaar van het bos) zijn naast de vele aanwezigen getuigen van dit moment.
Het blotevoetenpad oogst veel belangstelling. Een enkeling doet ook daadwerkelijk zijn schoenen en sokken uit. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant