Kunstenares Herma Schellingerhoudt. Foto: Henk Derksen
Kunstenares Herma Schellingerhoudt. Foto: Henk Derksen

Ida Gerhardt in miniatuur

Algemeen

ZUTPHEN - Veel mensen gaan naar de IJsselkade om het beeld van Ida Gerhardt te bewonderen, maar binnenkort is het beeld ook in miniatuurversie verkrijgbaar. Tijdens het Ida Gerhardt Poëziediner op 21 juni vindt de presentatie plaats van het miniatuurbeeld dat daarna in verschillende maten te koop zal zijn.

Door Alize Hillebrink

Ida Gerhardt op je bureau? In de vitrine of in je koffer als souvenir? Het is vanaf volgende maand mogelijk een 'Ida' te kopen of iemand een 'Ida' cadeau te doen. Stichting Ida Gerhardt Prijs bedacht het, Stichting Zutphen Promotie maakte het mede mogelijk en kunstenares Herma Schellingerhoudt voerde het uit.

Schellingerhoudt liet vorig jaar van het door haar vervaardigde beeld van Ida Gerhardt op de IJsselkade een scan maken. Van de scan werd met een 3d printer een print gemaakt. Schellingerhoudt: "Daar werd vervolgens een mal van gemaakt om het beeldje te gieten. In zijn totaliteit een langdurig proces, want we zijn er nu een jaar mee bezig." De uiteindelijke mini-Ida zal identiek zijn aan het grote beeld, maar dan in het klein.

'Kleine Idaatjes'
De 'Kleine Idaatjes' zoals Schellingerhoudt ze noemt, worden gemaakt van Neolith, een keramisch product in een bronzen kleur en uitstraling. De kleine Ida's zijn straks in vier verschillende maten verkrijgbaar, 8, 12, 17 en 27 cm. De grootste maat, door de kunstenares liefkozend 'het moedertje' genoemd, wordt gegoten in brons en verschijnt in beperkte oplage.

Juninacht
Tijdens het Ida Gerhardt Poëziediner op 21 juni vindt de presentatie plaats van miniatuurbeeldje van Ida Gerhardt. Tim Pardijs, secretaris van de stichting is trots op de beeldjes: "Ida kan zo bij iedereen thuis een plekje krijgen." De vanaf-prijs van het beeld is 15 euro. De beeldjes zullen worden verkocht bij het VVV.

Ida Gerhardt in één van de stadia van het proces tot miniatuurbeeldje. De beeldjes worden uiteindelijk bronskleurig. Foto: Herma Schellingerhoudt

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld