De start van de eerste Hanzeloop in 1970. Foto: PR
De start van de eerste Hanzeloop in 1970. Foto: PR (Foto: )

Jubilerende Hanzesport organiseert 50ste City Hanzeloop Zutphen

ZUTPHEN – In het jaar dat de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport haar vijftigste verjaardag viert, viert ook de Hanzeloop zondag 19 mei haar gouden editie. De Hanzeloop is naast de Achtkastelenloop en de Grote Veldloop in Vorden en de Speculaaspoppenloop in Joppe de enige hardloopwedstrijd die Hanzesport in Zutphen organiseert.

Door Jan Hendriksen en Jan Rood

In het eerste jaar van de vereniging is alle energie nodig om de primaire taken van de vereniging in goede banen te leiden. Maar in 1970 wordt door onder meer één van de ereleden en erevoorzitter Jan Rood (73) van Hanzeport het initiatief genomen om een hardloopwedstrijd te organiseren. Het wordt de Hanzeloop: een stratenloop vanuit het Deventer Weg Kwartier (DWK) met een tien kilometer wedstrijdloop en een vijf kilometer prestatieloop. Het is de tijd dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen leden van de Koninklijk Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), thans Atletiek Unie (AU), en niet-leden. Beide komen uit in een aparte categorie.

"Voor de recreatieve loop wordt de naam 'prestatieloop' gebruikt. Voor de wedstrijdlopers stelden we prijzen in natura beschikbaar die we bij de middenstand als sponsors ophaalden", zo herinnert Jan Rood zich nog als de dag van gisteren. In 1972 wordt de start van de Hanzeloop verplaatst naar sportpark 't Braamveld van voetbalclub Warnsveldse Boys in Warnsveld.

Jan Rood: "Reden hiervoor was dat er een halve marathon aan het programma werd toegevoegd. Een afstand die toen in Nederland nog vrij onbekend was. Vanuit Warnsveld was, in tegenstelling tot Zutphen, een prachtig parcours mogelijk richting Wichmond en Vorden. Deze nieuwe afstand trok veel atleten uit het hele land waaronder nationale toplopers als Johan Kijne, Gerard Mentink, Roelof Veld, Henk Kalf en Cor Vriend." Daarnaast worden prestatielopen over vier en acht kilometer georganiseerd. Tijdens de tiende editie van de loop in 1979 is er zelfs internationale deelname uit Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. Er verschijnt elk jaar een uitgebreid programmaboekje met daarin veel advertenties, die het nodige geld in het laatje brengen.

Handmatige verwerking hardlooptijden
In tegenstelling tot anno 2019 worden de tijden van de hardlopers niet elektronisch waargenomen, maar handmatig op een typemachine verwerkt op basis van de gegevens van de jurytijd (hand geklokt en per binnenkomer genoteerd) en de jury aankomst (startnummers genoteerd op volgorde binnenkomst). "Administratieve handelingen die je haast niet meer kunt voorstellen. Maar het had wel zijn charme", zo verklaart Jan Rood die nog steeds als voorzitter van Team Wegwedstrijden van AV Hanzesport aan de Hanzeloop verbonden is. Het aantal deelnemers aan de Hanzeloop (halve marathon en prestatielopen) bereikt in 1984 een record van 750 deelnemers. Daarna zakt het af naar een niveau van zeshonderd deelnemers.

Aanpassing parcours
In 1985 vindt er een aanpassing van het parcours plaats. Door eerst door het centrum van Warnsveld te lopen wordt getracht meer toeschouwers te trekken. Bovendien kan dan een slecht stuk klinkerweg in de Vordense buurtschap Delden worden overgeslagen. Door de jaren wordt ook elders in Nederland de populariteit van de halve marathon groter, met als gevolg dat de nationale top minder vaak in Warnsveld aan de start staat. "Om dit tij te keren gingen we toen premies uitloven van honderd gulden voor de verbetering van het parcoursrecord", zo herinnert Jan Rood zich nog.

Begin negentiger jaren is het noodzakelijk een aanpassing van het parcours door te voeren in verband met de nieuwbouw in Leesten. In 2002 wordt de start bij sportpark 't Braamveld verlaten en verhuist de loop naar de Schepersdreef. Er kan dan gebruik worden gemaakt van sporthal De Kei voor kleedruimte en inschrijfbureau. Een aantal jaren later verhuist de start en finish naar het winkelcentrum De Dreiumme. Sporthal De Kei blijft als kleedruimte in gebruik.

Daling aantal deelnemers
In 2007 vindt er een belangrijke professionalisering plaats van de tijdwaarneming. Champion Chip verzorgt de tijdwaarneming met behulp van chips die men kan huren of kopen. Jan Rood: "Het was een hele klus om de juiste chips aan de juiste startnummers te koppelen. Avonden hebben we besteed om dit in goede banen te leiden. In dit jaar hebben we tevens voor het eerst een naamgeving van de sponsor aan de Hanzeloop toegevoegd. Univé stad en land was de eerste sponsor die hiervoor bereid wordt gevonden. ETNA sponsorde de jeugdloop."

Desondanks constateren de organisatoren dat er een daling van het aantal deelnemers optreedt. Ook de datum (eerste zaterdag van september) wordt als minder geschikt ervaren. "De voorbereiding van de lopers in de voorliggende vakantieperiode en het benaderen van vrijwilligers in die periode waren lastig", aldus Rood.

Start terug in Zutphen
In 2011 vindt er in Zutphen een sportmanifestatie plaats waarin diverse sporten zich kunnen presenteren. Stichting Breedtesport Zutphen organiseert deze manifestatie en vraagt Hanzesport om een hardloopwedstrijd te organiseren. Deze wedstrijd wordt een succes en omdat er al jaren de wens was om met de Hanzeloop weer in Zutphen te starten, wordt besloten om vanaf 2012 de loop in Zutphen vanaf de Zaadmarkt te organiseren. Omdat het verkeerstechnisch moeilijk blijkt om een halve marathon te houden wordt besloten om in plaats daarvan een tien kilometer in het programma op te nemen. Samen met een vijf kilometer en een jeugdloop van een kilometer is het programma compleet. De naam wordt gewijzigd in Running Center City Hanzeloop Zutphen.

Deze wijziging blijkt een schot in de roos. Binnen een paar jaar is het deelnemers aantal gestegen tot boven de duizend deelnemers. De vijf en tien kilometer lopen vanaf de Zaadmarkt en het 's Gravenhof naar de Badhuisweg en daarna via de IJsseldijk naar de Zuidwijken. Daar is een mooi parcours uitgezet over fiets- en wandelpaden. Uiteindelijk komen de lopers dan via de Harenbergweg en de Tadamasingel weer terug naar het centrum en de poort onder de Drogenapstoren naar de finish op de Zaadmarkt. Aan het programma worden lopen voor bedrijventeams toegevoegd. En daarvoor bestaat een groeiende belangstelling.

Inschrijven
Inschrijven kan bij voor-inschrijving tot 17 mei via www.inschrijven.nl of www.hanzesport.nl. Na-inschrijven is mogelijk op de wedstrijddag vanaf 10.00 uur tot dertig minuten voor de start in de tenten op de Zaadmarkt. De jeugdloop begint om 11.30 uur, de vijf kilometer om 12.00 uur en de tien kilometer om 13.00 uur. Voor meer informatie, zie de website.


www.hanzesport.nl

Meer berichten