Eric van Schie. Foto: PR
Eric van Schie. Foto: PR

Eric van Schie: 'Broederenkerk, het beste van twee werelden'

Algemeen

Open Monumentendag 2019: Plekken van plezier

ZUTPHEN - Tijdens het tweede weekend van september zijn tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld gratis toegankelijk. En het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is 'Plekken van plezier'. De bestuursleden van het comité vertellen wat voor hen dé plek van plezier is. Voor Eric van Schie is dat de Broederenkerk. "Hier komen mijn twee passies -historie en lezen- op fantastische wijze samen."

"De Broederenkerk is een prachtige kerk. En hij is zó mooi verbouwd. Als je dan als stad zo'n prachtige bestemming kunt geven aan zo'n monument, dan is dat wat mij betreft de mooiste plek van plezier", zegt Eric van Schie die namens de Historische Vereniging Zutphen in het bestuur van Open Monumentendag zit. "Ik denk ook dat het de mooiste bibliotheek van Nederland is. Als er een uitgebreide koffiecorner zou zijn én een plek waar bandjes kunnen optreden, dan zou ik er willen wonen."

Van Schie is altijd een lezer geweest. Als kind verslond hij het ene boek na het andere en nu nog steeds. "En ik lees nog fysieke boeken. Ik lees er zeker een stuk of drie per maand. Maar op vakantie neem ik uit praktisch oogpunt een e-reader mee." Toen zijn dochters de deur uitgingen zag hij zijn kans schoon en maakte thuis ook een bibliotheek. "Maar die wordt natuurlijk nooit zo mooi als de Broederenkerk. Ik ga dan ook regelmatig in de bibliotheek zitten werken. En als we gasten van buiten Zutphen hebben, laat ik ze ook altijd de bibliotheek zien. Ik krijg er echt de koude rillingen van dat de gemeente vindt dat de bibliotheek zou moeten inkrimpen. Hoe haal je het in je hoofd? Het is een prachtig monument met een prachtige bestemming. Naast dat het lezen stimuleert, is het ook een ontmoetingsplek en een werkplek. Bovendien biedt het iedereen toegang tot een computer en internet. Wat mij betreft is het een plek van plezier om te koesteren en om heel trots op te zijn."

Eric: "Het lijkt me dat mensen die een monument bezitten of bewonen, ook die trots voelen voor hun huis. Voor het feit dat ze het met aandacht hebben gerestaureerd of ingericht. Ik kan me voorstellen dat ze hun huis graag één keer per jaar willen delen met anderen. Natuurlijk hoeft men geen honderden mensen toe te laten, maar tijdens Open Monumentendag bijvoorbeeld twee keer een groepje rondleiden en hen vertellen over het huis en hen laten zien hoe mooi het is? Ik zou het geweldig vinden!".

Meer informatie of aanmelden kan via de website of het emailadres.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld