Afbeelding

Hoe fietsen je gezondheid kan verbeteren

Algemeen

Nederlanders hebben minder vaak dan gemiddeld overgewicht. Dit komt onder andere omdat we zo'n enorm fietsland zijn en fietsen zo enorm gezond is. Iedereen heeft wel een fiets binnen handbereik en je kunt overal in Nederland goed fietsen. Wil je weten hoe fietsen jouw gezondheid kan verbeteren? Lees dan snel verder.

1. Fietsen belast de gewrichten minder
Een veelvoorkomend probleem: iemand begint enthousiast met sporten, bijvoorbeeld hardlopen. De eerste week gaat het nog goed, maar de tweede week krijgt diegene last van zijn knie of enkel. Dit werkt erg demotiverend, dus daarom wordt er maar helemaal niet meer gesport. Bij fietsen krijgen je gewichten het veel minder zwaar te verduren, daarom is dit ook makkelijker vol te houden en is er minder kans op blessures.

2. Fietsen zorgt voor vetverbranding
Op een gemiddeld tempo fietsen zorgt ervoor dat er vetverbranding plaatsvindt. Hiervoor hoef je niet elke dag urenlang te fietsen, maar een half uur per dag is al genoeg. Het mooie hiervan is dat de vetverbranding ook na het fietsen nog doorgaat, omdat het extra spierweefsel dat je opbouwt meer vet verbrandt.

3. Fietsen verbetert je uithoudingsvermogen
Door het langzaam opbouwen van spieren zal je conditie verbeteren. Hierdoor kun je steeds een stukje verder fietsen. Maar ook in het dagelijks leven zul je het merken. Als je normaal gesproken uit staat te hijgen bovenaan de trap, zal dit langzaam minder worden. Een fijn gevoel waar je met slechts een klein beetje moeite al snel van zult profiteren.

4. Fietsen is goed voor de geestelijke gezondheid
Even een kanttekening: fietsen in een drukke stad is eerder stressverhogend, maar op het platteland fietsen is juist hartstikke goed tegen stress. Je kunt lekker om je heen kijken, je hoofd leeg maken en even aan helemaal niets denken. Het is bijna een soort yoga, maar dan dus op de fiets. Als het mogelijk is, is het heerlijk om na een lange werkdag naar huis te fietsen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat sporten goed is voor de hersenen, het zorgt voor meer scherpte, helderheid en een beter geheugen.

5. Fietsen verlaagt de kans op diabetes
Veel mensen weten wel dat als ze afvallen ze minder kans hebben op diabetes type 2. Het afvallen is dus al één voordeel aan het fietsen. Maar wist je dat fietsen er ook voor zorgt dat je lichaam het suiker beter uit je bloed kan halen? Door drie keer per week te fietsen verminder je de kans op diabetes type 2.

6. Fietsen zorgt voor een diepere slaap
Veel mensen kunnen moeilijk in slaap komen of hebben rusteloze nachten. Sporten is een goede manier om dit tegen te gaan. Vooral fietsen kan je hier goed bij helpen, omdat je lekker bezig bent in de buitenlucht. Hierdoor is je bioritme beter en val je sneller in slaap.

We kunnen dus wel concluderen dat fietsen goed is voor de gezondheid. Fiets daarom minstens drie keer per week een half uur. Als het mogelijk is kun je bijvoorbeeld van en naar werk fietsen. Als je werk te ver is kun je ook voor een deel de trein pakken. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om dagelijks voor je plezier een stukje te gaan fietsen. En je kunt je kinderen tegenwoordig niet vroeg genoeg kennis laten maken met de fiets. Een loopfiets is ideaal voor jongen kinderen. Ze leren al vroeg om op een zadel te zitten en o

Dit artikel wordt u aangeboden door Bisshops BV . Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant