Marco is beveiliger in de Zutphense gevangenis. Foto: Alize Hillebrink
Marco is beveiliger in de Zutphense gevangenis. Foto: Alize Hillebrink

Werken als beveiliger in de gevangenis

Algemeen

'Geen dag is hetzelfde' 

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Al twintig jaar werkt Marco (44) als beveiliger in de Zutphense gevangenis. Hij beveiligt het gebouw, bewaakt de gedetineerden en houdt toezicht op zijn collega's. "De veelzijdigheid maakt mijn werk zo leuk."

De Penitentiaire Inrichting (PI) Achterhoek, ook wel bekend als de Ooyerhoek, is gevestigd in Zutphen. De gevangenis in Zutphen biedt momenteel plaats aan tweehonderd gedetineerden. Er werken 210 mensen, waaronder 54 als beveiliger. Voor een afspraak met Marco moet ik eerst acht 'gesloten' deuren door. Zodra ik een deur nader gaat hij automatisch open. "Alles gaat hier via camera's en wordt op afstand bediend," legt Marco uit. Ik moet bekennen dat ik mij wel enigszins bekeken voel, al weet ik niet door wie.

Toen hij twintig jaar geleden solliciteerde op de functie van complexbeveiliger had hij maar een klein beeld van wat het werk inhoudt. "Het is een gesloten wereld en ik had geen idee wat zich hier binnen afspeelt. Mijn eerste indruk was net als jij, de enorme hoeveelheid deuren. Alles wordt hier gecheckt."

De werkzaamheden van een beveiliger zijn heel divers. Marco: "Ik kan ingeroosterd zijn bij de toegangscontrole. Daar controleer ik iedereen die binnenkomt, of de bezoeker een afspraak heeft, ik doe een ID-check, check de bagage en soms fouilleer ik iemand. Hier ben ik gastheer, het visitekaartje van de inrichting."

Achter de knoppen
"Ook werk ik op de Centrale Meldkamer, die bevindt zich in het midden van de complex. Hier zit ik letterlijk achter de knoppen en houd ik via de camera's en beeldschermen toezicht op de vleugels van de gedetineerden en het personeel. Via portofoons heb ik met alle collega's direct contact. Als er calamiteiten zijn moet ik de hulpdiensten waarschuwen. Al het bedieningswerk, het besturingssysteem van de deuren gaat via de meldkamer, de camera's, de beeldschermen, ik houd alles in de gaten."

"Dan heb je nog de strafgang." Marco legt uit: "Als een gedetineerde binnen de muren een strafbaar feit pleegt wordt hij in een strafcel of isoleercel geplaatst. Als complexbeveiliger doe ik daar de verzorgingsrondes."

Badafdeling
"Als complexbeveiliger ondersteun ik de aankomst van nieuwe gedetineerden. De afdeling waar gedetineerden binnenkomen noemen we van oudsher ook wel de badafdeling. Vroeger werd daar ook gedoucht, vandaar deze benaming."

De begeleiding van gedetineerden door het gebouw wordt ook door Marco gedaan. "Soms doe je dat 1 op 1 en soms 1 op 2. Dat hangt af van de situatie. Veiligheid staat altijd voorop," waarschuwt Marco.

Ook zijn er medicatierondes, celleninspectie en controlerondes. "Die laatste behoren tot de dagelijkse routine, maar er zit wel onderscheid in. Je hebt controlerondes en brand- en sluitrondes. Daarbij moet je iedere ruimte nalopen."

Werktijden zelf inplannen
Het mooie aan zijn werk vindt Marco de diversiteit. Als vader van twee jonge kinderen kan hij zijn eigen diensttijden invullen. Marco werkt 36 uur, maar deelt zijn werk zelf in.. Er zijn vroege en late diensten, dag- en nachtdiensten. "We draaien met z'n allen 24 uur met flexibele roosters die ik zelf kan inplannen. Zo kan ik 's morgens de kinderen naar school brengen en daarna door naar mijn werk. Andere keren werk ik 's avonds of 's nachts." Ook het samenwerken en in teamverband werken vindt Marco leuk. "Geen dag is hetzelfde. Altijd een andere setting, andere tijden, andere invulling. Er kan veel in overleg, in het team. Ons team is hecht. Je moet een teamspeler zijn. "

Stressbestendig
Het is belangrijk dat je stressbestendig bent. "Een calamiteit kan zomaar gebeuren," vertelt Marco. "Een brand, een opstand of iemand die ineens met spoed naar het ziekenhuis moet. Dan moet je handelen. Het kan soms druk, hectisch en stressvol zijn, maar het kan ook heel rustig zijn. De veelzijdigheid maakt het zo leuk, vind ik."

Ook moet je een goede basisconditie hebben. Fysiek en mentaal weerbaar zijn en goed kunnen omgaan met mensen. "Je moet ook kunnen doorpakken en kunnen optreden wanneer dat nodig is."

Eerlijk
De gevangenenbewaker is aanspreekpunt en vertrouwenspersoon van de gedetineerden. Marco: "De meeste gedetineerden ken ik persoonlijk, waarvan sommigen zelfs heel goed. Die zitten hier al vanaf dat ik hier werk, twintig jaar dus. Ik ben een uitlaatklep voor ze. In dit werk moet je altijd eerlijk zijn, ook tegen gedetineerden. Duidelijk zijn en geen beloftes doen, want daar komen ze altijd op terug."

Vacatures
Binnen de Penitentiaire Inrichting (PI) Achterhoek zijn momenteel een aantal vacatures. Aan de functie zitten veel zijtakken en opleidingsmogelijkheden, dat wil zeggen dat je kunt doorgroeien. Bijvoorbeeld de opleiding tot dna-afname of een leidinggevende functie. Meer weten? Kijk dan op de website.


werkenbijdeoverheid.nl

Marco is beveiliger in de Zutphense gevangenis. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant