Column Paul Bombeld - Fck politiek

Fck politiek

Afgelopen woensdag kom ik met de fiets terug uit Zutphen. Ik heb even een heerlijke verse Veluwse appelcake gehaald bij de bakker in de Lange Hofstraat. Deze is voor Anouk, al zes jaar lang leest zij een dag voor het verschijnen van de krant deze column door op begrijpelijkheid en taalfouten. En deze sluipen er soms zo maar in, als ik zinnen of delen van zinnen moet verwijderen. Want in dit kader in de krant passen precies 450 woorden. Anouk leest na al mijn schrappen en schuiven vooraf nog even mee of alles begrijpelijk is. Maar na zes jaar stopt ze met haar werkzaamheden. Een bezoekje en een bedankje voor de prettige samenwerking zijn dan wel op z'n plaats.

Ik heb de vreemde eigenschap dat ik de terugweg altijd een andere route neem dan op de heenweg. Op de fiets naar Zutphen via de Warnsveldseweg en de Laarstraat en dit keer terug via de Spittaalstraat. En daar direct onder het knopje van het verkeerslicht met de Graaf Ottosingel valt mijn oog op een flinke sticker met de tekst: FCK VVD in de bekende blauw-oranje kleuren. U mag raden welke letter hier ontbreekt. Ik weet niet hoe het komt, maar ik schrik enorm. Is dit nu de manier waarop wij hier in Zutphen met elkaar communiceren? Gebruiken wij daarvoor dit soort termen en vinden wij het normaal dat wij openbare plekken -zoals dit paaltje- met stickers met dit soort onfatsoenlijke teksten beplakken? Alvorens het verkeerslicht voor mij op groen springt kan ik nog snel een foto maken, want onderaan de sticker staat een verwijzing naar een website.

Enkele dagen later ga ik thuis op onderzoek uit. Welke club vindt het nodig om met dit soort teksten naar buiten te treden? Je hoeft het natuurlijk niet met elkaar eens te zijn, maar om een ontwerper aan het werk te zetten, stickers te laten drukken en deze vervolgens zonder toestemming op openbare plaatsen te plakken vind ik ronduit bizar. Via de site kom ik op een Facebookpagina. En ik zie dat deze club niet alleen anti-VVD-stickers verspreidt, maar ook stickers met teksten als 'Fik in 't Forum' en 'D66 is k*t'. Op de plek van het sterretje ontbreekt een letter. Triest. Afzender: de jongerenbeweging Poldersocialisten, met een rode roos.

Ik zie de humor er op geen enkele wijze van in. Zouden er echt politieke partijen zijn die er trots op zijn dat hun jongerenbeweging deze stickers met dit soort teksten verspreidt? Wie roept ze tot de orde? Beste jongerenbewegingen, dit soort uitingen in Zutphen zijn ronduit onbeschoft. U draagt bij aan verhuftering en verruwing van de samenleving, ook in onze Hanzestad. Ik schrik er heel erg van.

Meer berichten