Mijn doel is om de vaak onwetende burger te laten ervaren dat het dier hier in het middelpunt staat. Foto: Jan Hendriksen.
Mijn doel is om de vaak onwetende burger te laten ervaren dat het dier hier in het middelpunt staat. Foto: Jan Hendriksen.

Pluimveehouder Bas Bouwmeester houdt 'Open Deurendag'

Algemeen

VORDEN – "Kennis delen en transparantie uitstralen naar de burger. Dat is wat ik met de 'Open Deurendag' als doel heb met mijn stal voor 23.000 legkippen met uitloop naar buiten. Op deze wijze kan de burger een inkijk krijgen in de hedendaagse wijze van houden van kippen, en zich daarover een oordeel vormen."

Door Jan Hendriksen

De 26-jarige ondernemer Bas Bouwmeester uit Vorden houdt de 'Open Deurendag' op tweede paasdag (maandag 22 april) op zijn pluimveehouderijbedrijf 'Nieuw Rikkenberg' aan de Schuttestraat in de Vordense buurtschap Linde, gelegen in de driehoek Vorden-Ruurlo-Hengelo. Vorig jaar maakte Bas Bouwmeester de keuze om het pluimveebedrijf met 23.000 kippen opnieuw op te starten. "Begin 2017 is mijn moeder Gerdien (54) overleden. Zij was degene die alles regelde voor de kippentak van het bedrijf van mijn ouders. Vervolgens kregen we halverwege augustus 2017 te maken met Fipronil in de eieren en moesten alle kippen weg. Mijn vader Herbert en broer Roel zagen beide geen toekomst in het kippenbedrijf. Ze wilden zich volledig richten op de rundveehouderij met ruim honderd melkkoeien. Zelf was ik in die tijd bezig met het afstuderen van de studie Civiele Techniek. Ik heb toen besloten de pluimveetak van het bedrijf over te nemen. Het is een interessante en leuke sector. Daarnaast is het ei een mooi product dat eigenlijk al verpakt is. Het kan zo verkocht worden", verklaart de jonge ondernemer.

Generaties
Het bedrijf van de familie Bouwmeester is in 1928 gestart met drie diersoorten: kippen, koeien en varkens. "Mijn overgrootouders zijn het bedrijf begonnen en vervolgens is generatie op generatie geboerd. Wel ieder met zijn eigen visie en mogelijkheden. Ik ben een ondernemer die eigenlijk vooral op het dierenwelzijn let. Mijn doel is om de burger - vaak onwetend - te laten ervaren dat het dier hier in het middelpunt staat. Zodat de kippen een mooi, lekker en gezond ei kunnen leggen."

Directe verkoop
Begin vorig jaar schafte Bas Bouwmeester nieuwe stalinrichting aan voor de scharrelstal. "Dat vergde veel onderzoek, om te bepalen welk systeem we wilden aanschaffen", aldus Bouwmeester die als jonge en gemotiveerde ondernemer zich nog meer wil richten op de directe verkoop van eieren in de omgeving van Vorden, Hengelo en Ruurlo. "Ik wil mijn streekproduct graag regionaal afzetten. Alle 23.000 eieren per dag te verkopen is wel erg veel, daarom is de groothandel voor mij nog steeds van belang. Op termijn wil ik de eieren, die nu voor de directe verkoop nog in een koelkast staan, vanuit een 'Eierhuusje' gaan verkopen."

Liever bruin
Bas heeft voor bruine Lohmann leghennen gekozen, aangezien de eieren van deze kippen er mooi uitzien. "En mensen in de Achterhoek eten toch liever een bruin dan een wit eitje. Het kenmerk van deze kippen is de efficiënte productie van kwaliteitseieren. Tevens zijn ze uitermate geschikt voor met name pluimveehouderijbedrijven met uitloop naar buiten zoals de onze."

Tijdens de 'Open Deurendag' kan men naast de scharrelstal en de uitloop ook zien hoe Henk Klein Winkel de eieren verpakt. Proeven kan ook: er worden gebakken eitjes geserveerd. Kinderen kunnen eieren beschilderen. De 'Open Deurendag' vindt tweede paasdag plaats van 11.00 tot 15.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld