Inge Wilms met hulphond Kiki. Foto: Henk Derksen
Inge Wilms met hulphond Kiki. Foto: Henk Derksen

Gastouder van hulphond: 'Hier mag hij gewoon hond zijn'

Algemeen

WARNSVELD - De binnenkomst bij Inge Wilms uit Warnsveld is vrolijk. Gasten worden ontvangen met kwispelstaarten en hondengeblaf. In de keuken staan twee honden met de neuzen in de lucht. Het zijn hulphonden van Hulphond Nederland.

Door Alize Hillebrink

Inge Wilms is sinds zeven jaar gastouder van de hulphond Kiki. Vandaag heeft ze er ook een logéhond bij uit een ander gezin. Kiki heeft een parttimebaan. Ze is namelijk geen gewone hond, maar opgeleid tot hulphond. Twee keer per week werkt ze als therapiehond in een therapeutische instelling met kinderen en jongeren met gedrags- of emotionele problemen, psychiatrische problematiek, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en (licht) verstandelijke beperkingen.

De honden die worden geselecteerd als therapiehond vinden het werk helemaal niet erg. Integendeel. "Het is absoluut geen straf voor ze," vertelt Inge. "Ze vinden het ontzettend leuk. 's Ochtends weten ze het meteen als het een werkdag is. Dat merken ze omdat wij dan een ander ochtendritueel hebben. Ze staan dan te popelen om mee te gaan. Op een werkdag krijgen ze de hele dag aandacht en brokjes als beloning. Dat maakt dat ze graag voor je werken."

"Voor de kinderen is het heel behulpzaam," vertelt Inge. "Ze worden begeleid door een therapeut van Hulphond Nederland en leren van de hond hoe ze bepaalde situaties kunnen oplossen. Het kind leert van zichzelf door te kijken hoe de hond op hem of haar reageert."

Gastgezin
Hulphonden krijgen tot hun eerste jaar een speciale opleiding in een gastgezin. Na het eerste jaar krijgt de hond een opleiding op maat, afhankelijk waar de hond het meest geschikt voor is. Inge: "Het gastouder zijn voor een therapiehond is superleuk. En het heeft ook voordelen, want we werken allebei dus als de hond ook werkt is hij niet hele dagen alleen thuis."

Welke training een hond krijgt is afhankelijk van zijn karakter en van zijn talenten. Er zijn verschillende type hulphonden. Er is een ADL- hond die kan helpen met dingen oprapen, helpen met de was doen, aan- en uitkleden en bijvoorbeeld de boodschappen aangeven. Er is een signaal-hond, die kan mensen met epilepsie of PTSS ondersteunen en waarschuwen. En de therapiehond die wordt ingezet bij jongeren en volwassenen met een hulpvraag.

De commando's gaan in het Engels, zodat de hond minder gemakkelijk 'per ongeluk' commando's krijgt. Ter demonstratie roept Inge: "Tug" en Kiki opent de keukenla via een touwtje. "ADL-honden kunnen wel vijftig commando's uitvoeren. Sommige commando's worden zelfs op de persoon aangepast."

24-uursdienst
Zodra de opleiding is afgerond wordt de hond aan een baasje gekoppeld. Dat kan permanent zijn, of in een gastgezin dat de hond wekelijks naar zijn 'werk' brengt. "ADL-honden honden wonen 24 uur per dag bij een cliënt zodat ze kunnen bijspringen als het nodig is. Inge: "Therapiehonden vinden de interactie met mensen prettig en zijn in staat eventuele opgebouwde spanning weer van zich af te gooien."

Kiki is negen en gaat dit jaar met pensioen. "Ze heeft last van haar heupen en de therapie is best intensief. Als ze thuiskomt van een werkdag is ze wel moe. Ook is ze aan één oog blind geworden."

Kiki en haar maatje liggen intussen onder de keukentafel aan onze voeten. "Hier is zijn thuis. Hier mag hij gewoon hond zijn, uitrusten en met andere honden spelen." Opeens slaan de honden tegelijkertijd aan en kort daarna gaat de keukendeur open. "Je kan honden heel veel leren en afleren, behalve blaffen," lacht Inge.

Gastgezinnen gezocht
Hulphond Nederland is in deze regio op zoek naar gastgezinnen die pups gedurende het eerste jaar van hun opleiding een warm thuis willen bieden.

Bezoek voor meer informatie en aanmelding de website van Hulphond Nederland: hulphond.nl/gastgezin.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant