De Hongaarse groep Erdöfü trapt zondag 27 januari af. Foto: PR
De Hongaarse groep Erdöfü trapt zondag 27 januari af. Foto: PR

Nieuw podium voor alternatieve wereld- en volksmuziek

ZUTPHEN - Op zondag 27 januari opent het gloednieuwe 'Wereldlokaal' in Zutphen, een nieuw podium voor alternatieve volksmuziek en wereldmuziek, gevestigd in De Proeflokalen, Vispoortplein 16 te Zutphen. Het komende halfjaar kan het publiek genieten van muziek uit Hongarije, Ierland, Bretagne, Galicië, de Balkan en Griekenland, en van Jiddische, Turkse, Arabische en West-Afrikaanse muziek. De concerten in het Wereldlokaal vinden eens in de maand plaats op zondag om 12.00 uur.

Van 1997 tot 2014 kende Zutphen het Odeon Podium Wereldmuziek (op wisselende locaties), waar artiesten uit de hele wereld hun eigen muzikale tradities ten gehore brachten. Sindsdien is het stil in Zutphen op het gebied van wereldmuziek. Initiatiefnemer, muzikant en impresario Crispijn Oomes zet samen met Michel de Bakker van de Proeflokalen de schouders onder dit nieuwe project. De theaterzaal van de Proeflokalen ondergaat op dit moment een grondige verbouwing en is straks geschikt voor muziek, dans, theater en andere culturele producties.

Dit gaat zondag 27 januari van start met de Hongaarse groep Erdöfü, zij brengen volksmuziek uit Hongarije en Transsylvanië. Het publiek wordt uitgenodigd mee te dansen, een dansleider helpt de beginners op pad. Verder kan men genieten van Hongaarse specialiteiten en speciale drankjes. Op 24 februari schuift de Keltische groep Clachán aan, met swingende folk uit Ierland, Schotland, Bretagne en Galicië. Op 17 maart treedt het ensemble Calgija III in de voetsporen van Wouter Swets (volksmuziekonderzoeker, componist en muzikant) met schitterende muziek uit de Balkan, Griekenland en Turkije.

Ook Afrika heeft zijn weg naar het Wereldlokaal gevonden. De groep Mandinkabi brengt op 14 april traditionele en moderne griot-muziek uit Senegal en Gambia (West-Afrika), begeleid door authentieke muziekinstrumenten, zoals balafoon, djembé, kora, riti en xalam. Het Syrische Orchestre Al Jamal speelt op 19 mei Palestijnse en Arabische feestmuziek onder leiding van zanger en ud-speler Mouafak Al Jamal uit Syrië. Palestijnse en Syrische gerechten zijn volop verkrijgbaar. Het eerste seizoen van Het Wereldlokaal Zutphen wordt op 16 juni afgesloten met traditionele en moderne klezmermuziek door orkest Mazzeltov, samen met zangeres Rolinha Kross.

De entree voor de concerten bedraagt 15 euro, voor scholieren en studenten 10 euro. Kinderen van 6 t/m 12 jaar en asielzoekers betalen 5 euro. Een abonnement voor de eerste zes concerten kost 70 euro. Reserveren kan door een mail te sturen naar info@wereldmuziek.nl en maak het juiste bedrag uiterlijk 24 januari over naar bankrekening NL68 RABO 0322 5387 69 ten name van Stichting Pentaton.

Alle informatie over Het Wereldlokaal is te vinden op de website en Facebookpagina.


www.wereldmuziek.nl

www.facebook.com/wereldlokaal

Meer berichten