Zutphense Uitblinkers: Mirte Roelvink & George Dérop

Zutphense Uitblinkers: Mirte Roelvink & George Dérop

Foto:

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Mirte Roelvink & George Dérop.

Mirte Roelvink

Voor het tegenwoordig zo populaire vrouwenvoetbal heeft Mirte Roelvink een belangrijke pioniersrol vervuld. In 2004 was zij de eerste Nederlandse vrouw die bij Ajax voetbalde. Het betrof een training, Roelvink speelde op dat moment bij VV Oeken, maar het kan gezien worden als een voorteken van de glansvolle voetbalcarrière die de verdediger, bij zowel nationale als internationale clubs, zou doorlopen. In 2007 won zij met FC Twente de KNVB beker in de nieuw opgerichte Eredivisie voor vrouwen door een overwinning op FC Utrecht. In 2010 debuteerde Mirte Roelvink voor het Nederlands elftal in een oefenwedstrijd tegen België. Na voor verschillende buitenlandse clubs te zijn uitgekomen, stapte Roelvink naar PSV over waar zij in 2013-2014 haar laatste seizoen speelde.

Wat doe je om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden?
Zorgen voor afwisseling, niet vastzitten in patronen. Een goede balans tussen stilte en reuring, binnen en buiten zijn, werk en privé. En sporten natuurlijk. Door het sporten ben ik gewend om mijzelf duidelijke én realistische doelen te stellen. Ik kan het heerlijk vinden om me te pletter trainen. Opofferen gaat mij gemakkelijk af. Sporten brengt je discipline bij. Eerst werkte dat tegen me, ik was heel streng voor mezelf, raakte overtraind, zat tegen anorexia aan. Toen zag ik discipline niet meer als een kwaliteit, tegenwoordig kan ik zien als hulpmiddel.

Wat brengt jou geluk?
Echt aanwezig zijn. Momenten samen met Rosa, de kinderen en andere dierbaren. Ik zat vroeger veel meer in mijn hoofd. Gedachten en emoties waren voor mij de waarheid. Nu ben ik veel meer in evenwicht en kan ik beter waarnemen. Bewegingsvrijheid, letterlijk en figuurlijk, maakt mij gelukkig. Als ik sport, komt er endorfine vrij. Ik wil gewoon gáán!

George Dérop

Bij de start van zijn carrière als schermleraar had Dérop nog geen idee wat de sport hem allemaal zou brengen. Het enige wat hij zeker wist is dat hij mensen graag wat wilden leren. Dat hij daarin geslaagd is, bewijzen de ruim 130 kampioenen van Nederland die door hem getraind zijn. Zelf nam hij achtmaal deel aan Wereldkampioenschappen schermleraren op floret en sabel. Dérop is de huidige bondstrainer van Jong Oranje Sabel en traint ook toneelspelers. Specialisaties daarbij zijn het middeleeuwse zwaard en het rapier uit de tijd van de Drie Musketiers. Dérop is ook actief als kunstschilder.

Waar ben je het meest trots op?
Het contact dat ik heb met mijn leerlingen. Ik heb nog steeds contact met mijn eerste leerling. Ik heb ze opgevoed, ik ben een maître in hart en nieren. Ik stuur nooit iemand naar huis, voor mij bestaan er geen hopeloze gevallen. Ze hoeven niet allemaal topsporters te worden, dat is niet mijn doel. Leerlingen laten uitgroeien tot een mooi mens met een gelukkig bestaan door ze de juiste aandacht te geven, dat is waar ik voor ga.

Wat doe je om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden?
De blijdschap van mijn leerlingen houdt mij gemotiveerd en gefocust, de reacties van mensen die mijn clinics volgen wanneer ze iets nieuws leren. Vrolijkheid is aanstekelijk, lachen is belangrijk.

Mirte Roelvink en Georges Dérop geven op 10 februari een inspiratiebijeenkomst in de Musea Zutphen. De vertelling van Mirte gaat over doorzettingsvermogen, in beweging blijven en topsport. Georges heeft een workshop schermen voor jong en oud, daarbij vertelt hij ook meer over de kunst en geschiedenis van het schermen.

Lees het hele interview in de publicatie die u ontvangt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers, te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden