Meer woningen voor jongeren in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar is het moeilijk om een betaalbare woning te vinden in Zutphen. Op zoek naar goedkopere huisvesting trekken jongeren vaak weg. Een gemeentelijke subsidie van totaal 500.000 euro maakt het nu mogelijk om 43 jongerenwoningen te realiseren in Zutphen.

Door Alize Hillebrink

Afgelopen dinsdag 11 december is het besluit genomen tot de subsidie voor jongerenhuisvesting. Wethouder Ten Broeke: "Er hebben zich al heel wat gegadigden gemeld. Dat is een goed teken. Iedereen heeft recht op een plek om te wonen, ook jongeren." Verhuurders kunnen eenmalig een bedrag krijgen van de gemeente voor het realiseren van kamers, studio's en kleine wooneenheden. Het subsidiebedrag voor een kamer is 7.500 euro en voor een zelfstandige woning 15.000 euro.

Van de 43 woningen zijn 20 onzelfstandige en 23 zelfstandige wooneenheden. De gemeente bepaalt dat de wooneenheden ook daadwerkelijk voor jongeren (van 18-23 jaar) beschikbaar blijven. "De jongeren krijgen een tijdelijk huurcontract. Als zij 23 jaar zijn, moeten zij verhuizen naar andere woonruimte," aldus de gemeente. Tevens is er een maximum bedrag aan de huurprijs verbonden van 417,34 euro. "Afhankelijk van hun inkomen kunnen jongeren dan nog huurtoeslag krijgen," zegt Ten Broeke.

De regeling komt voort uit de motie 'Start bouw jongerenwoningen' van de SP in 2017. Het bedrag van 500.000 euro is beschikbaar gekomen uit de opbrengst van de verkoop van het Broederenklooster.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant