Afbeelding

Naam nieuwe school in Zutphen bekend: Eligant Lyceum

Algemeen

ZUTPHEN - Baudartius College en Het Stedelijk bouwen samen aan deze school voor voortgezet onderwijs die in augustus 2019 start met een brugklas. Dinsdagmiddag 11 december werd de naam van de nieuwe school bekendgemaakt aan de teams in aanwezigheid van wethouder van onderwijs van de gemeente Zutphen, Annelies de Jonge. De nieuwe naam is 'Eligant Lyceum'.

Het Eligant Lyceum is een nieuwe in Zutphen, die komend jaar start met een brugklas voor leerlingen met advies havo, atheneum of gymnasium. Al maanden werken medewerkers van Baudartius College en Het Stedelijk samen aan het onderwijsconcept van het Eligant Lyceum. Door het afnemende aantal leerlingen op basisscholen in de regio was er met vier scholen voor mavo, havo en vwo-onderwijs in Zutphen eigenlijk één school teveel. Het Baudartius College en Het Stedelijk Lyceum Zutphen zagen in deze bedreiging een kans en starten samen met ingang van 1 augustus 2019 een nieuwe school met een nieuw onderwijsconcept: het Eligant Lyceum. De nieuwe school wordt opgebouwd vanaf de brugklas. Ieder jaar komt er een nieuwe jaarlaag bij totdat de school na zes jaar volgroeid is. "Samen met enthousiaste collega's een nieuwe school mogen bouwen, is een unieke kans. Mooi is dat vanaf het begin de collega's van beide scholen met veel deskundigheid en energie samen vorm hebben gegeven aan het nieuwe onderwijskundig concept. De uitdaging 'een school ontwerpen die nóg beter is dan beide moederscholen samen' is aangegaan. De contouren van de nieuwe school krijgen steeds meer vorm en ik word steeds enthousiaster", aldus Arnold van Gessel, rector van het Eligant Lyceum.

Laat ze kiezen
De naam van de nieuwe school is afgeleid van het Latijnse 'eligere', wat kiezen betekent. De vervoeging 'eligant' staat voor 'laat ze kiezen'. Leerlingen kiezen op het Eligant voor een groot deel hun eigen route. Bij het maken van de juiste keuzes worden de leerlingen geholpen door hun coach. Leerlingen leren binnen en buiten de school en werken daarbij vanuit de leerdoelen die docenten per leergebied hebben geformuleerd. Bovendien worden leerlingen verder geholpen in de ontwikkeling wie ze zijn en wat ze kunnen. Behalve een eigen leerroute kunnen leerlingen op het Eligant Lyceum ook kiezen om hun talent verder te ontwikkelen. Zo biedt de school gymnasium en technasium aan, is er een sportprofiel en een kunstprofiel en is het een begaafdheidsprofielschool.

Informatie
Op de open dag op zaterdag 2 februari zijn leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en hun ouders van harte welkom op het Eligant Lyceum (aan de Isendoornstraat 3 in Zutphen). De leerlingen kunnen die dag aan de slag en ervaren hoe er geleerd wordt op het lyceum. Bij de ontwikkeling spelen ook de leerlingen die nu op beide scholen zitten een belangrijke rol. Zij maken weliswaar hun schoolcarrière op het Baudartius College of op Het Stedelijk af, maar kunnen wel van alles vertellen over 'de middelbare' en wat er komt kijken in het leven van een brugklasser.

Omdat een nieuwe school extra vragen oproept, is een aantal extra informatieavonden ingepland. Op 14, 15, 21, 22 en 30 januari om 19.00 zijn leerlingen en ouders van harte welkom (aan de Isendoornstraat 3). Er wordt uitleg gegeven over het onderwijsconcept van het Eligant Lyceum en er is gelegenheid vragen te stellen. Natuurlijk zijn andere geïnteresseerden ook van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant