Zutphense Uitblinkers: Guido Verhoef en Harm Edens

Foto:

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Guido Verhoef en Harm Edens.

Guido Verhoef

Met zijn bedrijven 'The Art of Balloons' en 'Manifold' verovert ballonkunstenaar Guido Verhoef de wereld. Verhoef won diverse prijzen en brak meerdere wereldrecords met zijn ballonsculpturen en interactieve installaties.

Waar ben je het meest trots op?
"Het project dat ik met dakloze jongeren heb gedaan in Schotland. Samen hebben we het monster van Loch Ness gemaakt. Je hebt het over een groep jongeren met veel problemen en vaak een laag zelfbeeld. Ik vertelde hen dat ze keihard moesten werken, maar dat we samen iets gingen maken wat nog nooit vertoond was. Deze uitdaging zijn ze met mij aangegaan en dat heeft ze een enorme boost gegeven. Het gevoel van accomplishment dat zij van dit project kregen, is goud waard. Het monster bestond uit meer dan 35.000 ballonen. De namen van de jongeren die mee hadden gedaan zijn geschreven in de binnenkant van een ballon. Niemand kon het zien, maar zij wisten dat zij hun handtekening hadden gezet op deze creatie. Dat neemt niemand hun meer af.''

Waarin zou je willen uitblinken?
"In verstilling. Ik doe projecten met duizenden ballonnen, maar tegenwoordig probeer ik te ontdekken wat ik met een of twee ballonnen kan doen. Daar maak ik kleine sculpturen van. Ik hou van het inzoomen op een onderwerp."

Guido Verhoef geeft op zondag 6 januari twee kidsworkshop ballonvouwen in het Stedelijk Museum Zutphen.

Harm Edens

Nederland kent Harm Edens als presentator van diverse televisieprogramma's. Daarnaast zet hij zich vol overgave in voor goede doelen, zoals WNF waarvan hij al 23 jaar ambassadeur is.

Wat doe je om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden?
"Waarnemen, om mij heen kijken. De kleine dingen zien. Aan de Berkel staat bijvoorbeeld een kastanjeboom. Als je er op het juiste moment bij bent en je kijkt goed dan kun je de knoppen open zien barsten. Zo mooi! Aandacht geven aan de mensen om je heen, die het nodig hebben. De natuur in gaan of naar kunst kijken. Het is goed om je favorieten op te zoeken en even te groeten. Zo moet ik in New York gewoon Rembrandts portret van een jonge man met een snor even zien in het Metropolitan Museum of Art. Ik ben een beetje ontredderd als hij eens een keer is uitgeleend."

Als jij aan Zutphen denkt dan…?
"Dan kijk ik vanaf de Voorster klei over de IJssel naar Zutphen. Ik hoor in gedachten het Poortersklokje, dat nog steeds om kwart voor tien aangeeft dat de stadspoorten gaan sluiten. Zutphen roept een gevoel van geborgenheid bij mij op, een mooie, vriendelijke, goede plek en verrukkelijk slecht bereikbaar."

Lees het hele interview in de publicatie die u ontvangt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers, te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.

Meer berichten