Financiële situatie Warnshuus nijpend

Algemeen

WARNSVELD - Met de dreigende sluiting van de bibliotheek is het voortbestaan van 't Warnshuus in gevaar. Stichting Graafschap bibliotheken heeft per 1 januari 2019 de huur opgezegd, omdat er geen zicht is op extra subsidie van de gemeente Zutphen.

Door Alize Hillebrink

Het bestuur van Stichting Kulturhus Warnsveld (SKW) verwacht niet voor 1 januari aanstaande een andere huurder te vinden. Penningmeester Matthieu Joppen: "De plek die de bibliotheek inneemt leent zich niet makkelijk voor andere doeleinden. Het vraagt aanpassingen die we op zo'n korte termijn niet kunnen realiseren."

SKW en Stichting Graafschap bibliotheken zijn in gesprek met de gemeente over mogelijke oplossingen. "Voor de korte termijn zullen we in ieder geval voorkomen dat per 1 januari de deur van 't Warnshuus dichtgaat," zegt wethouder Ten Broeke. "Over de bibliotheek verwacht ik binnen nu en twee weken duidelijkheid te hebben." Stichting Graafschap Bibliotheken heeft al jaren moeite om beide vestigingen open te houden. De Stichting komt jaarlijks structureel 150.000 euro tekort.

Stichting Kulturhus Warnsveld huurt het pand van de gemeente Zutphen voor zevenduizend euro per maand. SKW verhuurt het weer door aan diverse huurders, waarvan de bibliotheek de grootste huurder is. Onlangs zegde de Zutphense radiozender B-FM de huur op, omdat zij de deze niet meer kon opbrengen.

Het vertrek van de bibliotheek uit het cultuurhuis brengt SKW in grote financiële problemen. De stichting ontvangt geen gemeentelijke subsidie en kampt met een jaarlijks exploitatietekort van 15.000 euro. "Als de bibliotheek vertrekt, hebben we komend jaar 100.000 euro tekort op onze begroting," zegt penningmeester Joppen.

Bijkomende complicatie is dat het bestuur van 't Warnshuus niet wil doorgaan op vrijwillige basis. Het bestuur vindt de verantwoordelijkheid te groot. Joppen: "Wij zijn én werkgever én verantwoordelijk voor de exploitatie en de veiligheid inéén. Dat kun je van een vrijwilligersbestuur in deze tijd niet meer verwachten."

'De conclusie kan ook zijn dat het gewoon niet levensvatbaar is'

Wethouder Ten Broeke denkt aan een interim-bestuur op korte termijn om de continuïteit te waarborgen. Directeur-bestuurder Gerard Huis in 't Veld van Stichting Graafschap bibliotheken hoopt dat er een oplossing komt om de bibliotheek tot juli 2019 open te houden. "Het ligt ook aan de politieke wil van de gemeente ons tijd te gunnen om na te denken over andere concepten," zegt hij. "Te denken valt aan een bibliotheek met minder dienstverlening, dat moeten we onderzoeken. De conclusie kan ook zijn dat het gewoon niet levensvatbaar is, maar dan hebben we dat in ieder geval goed onderzocht."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant