Afbeelding

Column Paul Bombeld - Op avontuur in Thailand (2)

Algemeen Columns

Op avontuur in Thailand (2)

We zijn met het gezin in Thailand. Ieder met een rugzak, onderweg naar onze buren die hier het komende jaar wonen. De afgelopen weken zaten we in Bangkok, Chiang Mai en Phuket. Nog een paar dagen en dan treffen we de buren op een subtropisch eiland. Tot die tijd bivakkeren we in de wildernis.

Na een overnachting in het Khao Sok Jungle resort denken we dat we de meeste avonturen wel hebben gehad. Toiletteren en douchen in de open lucht, een chipmunk -lees mini-eekhoorn- die dwars door het hutje roetsjt en vele muggen. De klamboe is onze grootste vriend. Maar het kan nog gekker. Dat blijkt een dag later als we na uren varen aankomen bij de floating houses in het Cheow Larn Lake. Zeg maar drijvende bamboehuisjes op het water. Een toilet is er, maar wassen doe je maar in het meer. Om 10 uur 's avonds gaat hier de generator uit, veel plezier in het absolute donker. Die avond raak ik gewond. Bij het springen vanaf de vlonder naar het toilet op het vaste land glijd ik uit. Mijn enkel bloedt als een rund. Spoelen in het meer is de enige oplossing. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is 6 uur verderop. Dit is het gebied van vogels, apen en olifanten.

Terug in de bewoonde wereld treffen we een Nederlands gezin uit Brabant. Het blijkt dat ook zij de volgende dag naar Ko Tao, een klein eiland in de Golf van Thailand, vertrekken. Samen regelen we een minibusje dat ons afzet bij de Donsak pier. We moeten een uur of vijf varen. Tussentijds leggen we nog even aan bij de vakantie-eilanden Ko Samui en Ko Pha Ngan. En hier op Ko Tao treffen we dan eindelijk onze buren. Het is regenseizoen in Thailand en dit is de plek met de meeste kans op mooi weer. En dit is ook nog eens de goedkoopste plek ter wereld om een duikbrevet te behalen. Vanuit de hele wereld komen hier dan ook duikliefhebbers om hun officiële duikpaspoort te behalen. En daar zitten een hoop Nederlanders bij.

De ontvangst is hartelijk en een uitstekend traditioneel Thais restaurantje is snel gevonden. Het is er druk en gezellig. De plek waar we zitten is onduidelijk en zweeft ergens tussen de kantine en een opslagplaats voor etenswaren. Aan de muur hangt een oude poster van de Keukenhof in Holland. Toch wel bijzonder, bijna tienduizend kilometer verderop. Op de tafel liggen plastic kleedjes. De pad thai en andere gerechten smaken geweldig. De drankjes kunnen we zelf uit de koelkast pakken. Niemand doet moeilijk. Bij vertrek betalen we omgerekend ruim 45 euro. Voor Thaise begrippen een pittige prijs. We zijn met negen personen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant