Burgemeester Annemieke Vermeulen reikte het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan de nicht van Henri, Ine van Leeuwenburg-Dekker. Foto: Henk Derksen
Burgemeester Annemieke Vermeulen reikte het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan de nicht van Henri, Ine van Leeuwenburg-Dekker. Foto: Henk Derksen

Vergeten Warnsveldse sergeant krijgt postuum ereteken

Algemeen

'Het verlies van een kind slaat een gat in een familie'

Door Alize Hillebrink

WARNSVELD - Warnsvelder Henri Dekker heeft woensdag 14 maart postuum een oorlogsonderscheiding ontvangen. Burgemeester Annemieke Vermeulen reikte het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan de nicht van Henri, Ine van Leeuwenburg-Dekker: "Mijn vader was zijn lievelingsbroer, ik vind het een hele eer dit voor mijn oom te mogen doen."

Bij het Monument voor de Gevallenen aan de Veldesebosweg in Warnsveld staat Ine Leeuwenberg-Dekker al met haar man te wachten. "Als kind kwam ik hier ieder jaar voor de herdenking, samen met mijn vader en grootvader," vertelt ze. "En nu sta ik hier na al die jaren weer." Haar gezicht straalt, evenals de lentezon: "Ik had er nooit aan gedacht dat zoiets kon. Dat mijn oom Henri nu deze onderscheiding krijgt vind ik heel bijzonder. En dat precies nu, op de dag af 76 jaar geleden nadat hij werd doodgeschoten."

Hans (Henri) Dekker was een echte geboren en getogen Warnsvelder. Al jong wist hij dat hij planter wilde worden in Nederlands Indië. Eenmaal op Sumatra werd hij bij het uitbreken van de oorlog met Japan in 1941 opgeroepen om in dienst te treden van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Op 13 maart 1942 kreeg Dekker de opdracht om met zijn brigade waar hij commandant van was, een brug over de Asahanrivier bij Porsea te verdedigingen. 's Avonds laat zette een Japanse eenheid de aanval in op de brug. Tijdens de hevige gevechten rond de brug sneuvelde Hans Dekker en een aantal van zijn manschappen. De Japanners gooiden zijn lichaam in de rivier.

"Het verdriet van de familie Dekker moet groot geweest zijn," zegt burgemeester Annemieke Vermeulen in haar toespraak. "Pas vier jaar later kregen zij bericht van zijn overlijden. In alle opzichten was het voor de nabestaanden een nachtmerrie."

"Pijnlijk, dat is het zeker," beaamt Leeuwenburg-Dekker. "Het gemis van een kind slaat een gat in een familie." Zelf ben ik in 1943 geboren, een jaar nadat mijn oom Hans overleed. Een broer van mij is naar hem vernoemd."

"Rond dit tijdstip, 76 jaar geleden is de strijd gestreden en heeft Hans betaald met zijn leven," zegt Leeuwenberg in haar toespraak. "De familie kan trots zijn", zegt Vermeulen. "Want wat Hans Dekker heeft gedaan is groots."

Na het taptoesignaal klinkt de stilte. Eén minuut. Alleen vogels klinken nog hoog in de bomen. Dan volgen de gedichten van de kinderen van basisschool De Fontein. 'Genoeg voor één leven' klinken de eindstrofen, waarna Leeuwenberg de bundel in ontvangst neemt.

De uitreiking van het Mobilisatie-Oorlogskruis kon plaatsvinden dankzij de inspanningen van Luitenant-Kolonel b.d. Jacq Brijl. Alle tijdens Tweede Wereldoorlog overleden militairen zijn terug te vinden in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. Families kunnen hier foto's, krantenknipsels en documenten plaatsen op de plek waar hun overleden familielid vermeld staat.

Kaart van het gebied rond de brug bij Porsea, nabij het Toba Meer op 
Midden Sumatra, waar de gevechten hebben plaatsgevonden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant