Bij ETP Zutphen knallend het oude jaar uit. Foto: PR
Bij ETP Zutphen knallend het oude jaar uit. Foto: PR

Carbidschieten bij ETP Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Carbidschieten is in buitengebieden van Zutphen één van de vele tradities op Oudejaarsdag. Om dit spektakel toegankelijker te maken, wordt er op het veldcrossterrein van de Wielersportvereniging ETP Zutphen in Zutphen ook dit jaar weer carbid ontstoken.

Een knallend festijn voor jong en oud. Het afgelopen jaar zag de organisatie dat de kinderen teveel moeite hadden met het bedienen van het mechanisme om de ontsteker te laten afgaan. Dit jaar zorgen zij daarom voor een elektronische ontsteking van het carbid zodat zij nog meer plezier aan het afsteken kunnen beleven. Kinderen kunnen onder toezicht en met behulp van vrijwilligers carbidschieten en van dichtbij aanschouwen. Het festijn is op 31 december van 13.00 tot 17.00 uur voor het hele gezin.

Veiligheidsmaatregelen
Doffe knallen, leuke muziek en heerlijke hapjes. Dat is het carbidschieten in Zutphen. "Dit jaar is de vijfde editie. We hebben goede contacten met gemeente Zutphen, zorgen voor de nodige veiligheidsmaatregelen en ontvangen ook voor dit jaar de evenementenvergunning. Vuurwerk mag je pas vanaf 18.00 uur vuurwerk afsteken op Oudejaarsdag. Carbidschieten kan op oudejaarsdag op ons terrein al vanaf 13.00 uur. Wij hopen op mooi weer die dag", zegt Stan Hompe namens de organisatie van Wielersportvereniging ETP Zutphen.

"De algehele tendens in Nederland is dat het vuurwerk voor kinderen aan banden wordt gelegd. Wij kunnen kinderen onder begeleiding carbid laten afsteken op het veldcrossterrein van de Wielersportvereniging ETP Zutphen." Het is één van de redenen waarom vorig jaar al enkele honderden bezoekers naar het terrein togen."
"Het veilig afsteken van vuurwerk voor kinderen was eigenlijk onze eerste insteek. Daarnaast leek het ons erg leuk om gezamenlijk carbid te schieten. Dat fenomeen kenden we natuurlijk, dat gebeurt al veel in het buitengebied. Maar we wilden dat graag met z'n allen doen."
Daarbij stuitte de organisatie op een klein probleem. "Het terrein ligt op de grens van de stad. Wettelijk is het alleen toegestaan om carbid te schieten in het buitengebied. Maar gelukkig hebben we toestemming gekregen."

Het resulteerde in voorgaande jaren al in een gezellig samenzijn, onder het genot van leuke muziek en diverse hapjes en drankjes. Op het terrein staan kramen en tenten waar glühwein, andere lekkere drankjes en broodjes beenham verkrijgbaar zijn. "We hebben ongeveer tweehonderd personen van jong tot oud mogen verwelkomen, maar daarvoor hebben we dan ook veel reclame gemaakt", vervolgt Hompe zijn verhaal. "Door het succes van de afgelopen jaren, is in 2017 opnieuw een spektakel te verwachten aan de Laan naar Eme in Zutphen. Maar dit alles gaat niet zonder de inzet van een groot aantal vrijwilligers, die alles in veilige banen zullen leiden."

Melkbussen
Dat het een spektakel gaat worden, staat bijna wel vast. De organisatie heeft weer van alles geregeld. Naast een stellage met de 'normale' melkbussen is er voor jeugd van 8 tot 12 jaar veel vertier. "Voor hen hebben we eigen melkbussen. Kinderen kunnen voor 2 euro een bal kopen, die zij vervolgens zelf mogen afschieten via de elektronische ontsteking, waardoor het ook veilig is voor de kinderen. Als kinderen een bal kopen, zetten wij er een nummer op en de naam van de nieuwe eigenaar. Want na het afschieten mogen de kinderen hun bal ophalen en houden. In totaal zijn er ongeveer driehonderd ballen beschikbaar."
Ook de ouderen kunnen doelgericht schieten. Voor eveneens 2 euro kunnen zij een bal kopen en bij raak schieten in de grote of kleine ring wordt een prijs uitgekeerd in consumptiemunten.

Om oren tegen het lawaai van de knallen te beschermen stelt de organisatie via Jansen Horen en Zien gratis gehoorbeschermers ter beschikking.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant