De kinderen van Thate schenken een schilderij aan de vrijwilligers. Foto: Meike Wesselink
De kinderen van Thate schenken een schilderij aan de vrijwilligers. Foto: Meike Wesselink

Scenes uit een rijk leven: Jan Thate

WARNSVELD - Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, maar ook patiënten kwamen zaterdag 7 oktober naar het Warnshuus om de presentatie van het boek over Jan Thate, huisarts te Warnsveld bij te wonen. Na 22 jaar zijn overlijden krijgt de dokter een bijzonder monument in de vorm van een boek.

Door Meike Wesselink

In het prettig leesbare boek vol foto's, illustraties en schilderijen wordt gerept over een eigenzinnig man. Eigenwijs, slim, vrolijk, een uitgesproken mening en geïnteresseerd in bijna alles dat los en vastzit. Huisarts, maar ook beeldend kunstenaar met een bijzondere interesse in sterrenkunde, weerkunde en archeologie. Gek op het maken van vuurwerk, betrokken bij zijn patiënten en dol op Warnsveld. Een rebel in oorlogstijd die weigert mee te werken met de Duitse bezetter en die patiënten doodleuk afkeurt voor militaire dienst. Thate is ook de man die als waarnemer voor het KNMI op 23 augustus 1944 in Warnsveld een temperatuur meet van 38,6 graden Celsius, een warmterecord dat tot op de dag van vandaag nog niet is verbroken.

Eerder die ochtend krijgt het plantsoen bij de Molenbult in Warnsveld de naam Thate Plantsoen. Coby Pennings doet de officiële handeling. Bij de presentatie van het boek doet wethouder Oege Bosch het openingswoord. Ook op het gemeentebestuur moet Thate indruk hebben gemaakt. Niet alleen in 2005 is er de dreiging voor Warnsveld om opgeslokt te worden door Zutphen, al vanaf het begin van de 20e eeuw ziet Thate het aankomen. Het komt zelfs zover dat Thate met een zelfgemaakt vuurwerkprojectiel naar de raadszaal komt. Het ongevaarlijke projectiel wordt uiteindelijk niet afgestoken.

Verschillende patiënten koesteren mooie herinneringen aan de huisarts. Zoals Henny Slotboom "De dokter heeft ons nog aan de wintersport geholpen. Ik was een beetje overspannen en moest rust nemen. Waar zouden we in februari terecht kunnen, vroegen we ons af. 'Op wintersport', zei dokter Thate. Dat deden we en het beviel ons zo goed dat we vaker zijn gegaan." Henny de Vries noemt Thate een echt ouderwetse huisarts die er niet alleen voor de patiënt was, maar ook voor de mensen er omheen. Een dokter die ook nog sterrenkunde had gestudeerd, wat in huize de Vries erg werd gewaardeerd. "Hij sleep zelf de lenzen voor zijn sterrenkijker."

In het Warnshuus zijn tot en met 22 december schilderijen van Jan Thate te zien. Een bonte verzameling met heel divers werk. Thate liet zich inspireren door andere schilders als Jan van der Zee en Herman Dijkjans waarmee hij bevriend raakte.

Het boek Jan Thate, huisarts te Warnsveld - Scenes uit een rijk leven- is te koop bij The Read Shop. Het boek is samengesteld door een projectgroep van de Dorpsraad Warnsveld en geschreven door Krijn van der Heijden.

reageer als eerste
Meer berichten