de camera onderaan de Drone leveren foto's op met 4D-kwaliteit. Foto: Meike Wesselink
de camera onderaan de Drone leveren foto's op met 4D-kwaliteit. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Werkzaamheden IJsselkade en brug vastgelegd op beeld

Algemeen

Zutphen - De 77-jarige Sigurd Olivier is gefascineerd door de werkzaamheden in Zutphen (IJsselkade, IJsselbrug, Noorderhaven, uiterwaarden). Sinds maart laat hij geregeld zijn drone boven de werkzaamheden vliegen en dat levert een prachtig beeld op van het eerste half jaar van de werkzaamheden.

Door Meike Wesselink

Olivier was gedurende zijn werkzame leven onder andere fotograaf en heeft de ontwikkeling van de fotografie zien veranderen. Sinds enige tijd beschikt hij over een drone met camera met 4D-kwaliteit, dat loepzuivere beelden levert. Het is zijn tweede, want de eerste drone crashte, tot grote ontzetting van de fotograaf die leeft van een bescheiden pensioen. Maar de nieuwe hobby past Olivier zo goed dat hij besloot te investeren in een tweede exemplaar. Voorzichtiger dan ooit geniet Olivier zichtbaar van het maken van de beelden en het kijken ernaar. Het heeft hem een compleet beeld gegeven van de werkzaamheden aan de IJsselkade tot nu toe.

Vrienden zeggen gekscherend dat de drone voor Olivier een mooie vervanging is voor het parachutespringen dat hij tot zijn 72ste nog deed, maar waar hij na een nare val mee moest stoppen. Maar ontkennen dat de drone voor hem een aangenaam stuk speelgoed is, doet Olivier ook niet. "Je moet zorgen dat je je leven lang blijft spelen. Dat is belangrijk."

Park de lange IJ
Samen met zijn toenmalige buurman Martijn Ketelaar deed Olivier in 2009 mee aan de prijsvraag om de IJsselkade een nieuw gezicht te geven. Zes weken lang werkten de twee aan het ontwerp van de IJsselkade dat een heel parkachtig karakter kreeg.

"Wij vonden het maar vreemd dat op dé toplocatie van Zutphen een grote parkeerplaats was gezet. We besloten er een park van te maken met bomen, veel bloemen, een glooiend landschap met kronkelpaadjes, waterpartijen en vliegers in de uiterwaarden aan de overkant. Ons ontwerp werd gewaardeerd, want we kregen er de tweede prijs voor, een lunch bij Driekant. Er werd ons verzekerd dat Park de lange IJ, zoals we ons ontwerp noemden, ook echt aan de beleidsmakers en ontwerpers zou worden voorgelegd, maar toen ik er later nog eens naar vroeg wist niemand waar het ontwerp was. Ze hebben het nooit te zien gekregen."

Hoe dan ook, Olivier is positief gestemd over de werkzaamheden anno 2017. "De visie van de ontwerpers is dan misschien niet dezelfde als die van ons, maar ik verheug me erop dat er tóch een park gaat komen langs de kade." Olivier die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt en als poppenspeler de hele wereld over reisde, heeft heel wat stadsparken gezien. "Als ik aan het spelen was met de poppen, dan nam ik altijd pauze in het park om wat te eten en weer op krachten te komen. Het is een belangrijke toevoeging aan de stad, een ontmoetingsplek, een visitekaartje zelfs en ik ben er trots op wat nu er allemaal met mijn stadje gebeurt." De oude poppenspeler woont twintig jaar in Zutphen en vestigde zich nog nooit zo lang ergens anders dan in zijn thuisland. "Het is dus wel een teken dat ik me hier thuis voel."

Olivier gaat voorlopig gewoon door met het fotograferen van de werkzaamheden. Wat hij verder met de beelden gaat doen, weet hij nog niet precies, maar hij wil ze graag laten zien. Olivier is al gaan informeren bij Café De Deur, bij hem om de hoek. Ze willen zijn foto's daar best tonen op het grote doek. Dat gaat binnenkort dus misschien gebeuren.

Baggerschip berging rivier. Foto: Sigurd Olivier
Baggerschip berging. Foto: Sigurd Olivier
Baggerschip Berkel Ketjen. Foto: Sigurd Olivier
Berkel monding. Foto: Sigurd Olivier
Berkel Ketjen. Foto: Sigurd Olivier
Berkel-Ketjen dubbele wand. Foto: Sigurd Olivier
Bank Oude IJsselbrug. Foto: Sigurd Olivier
Lange bank Oude IJsselbrug. Foto: Sigurd Olivier
Trap Oude IJsselbrug. Foto: Sigurd Olivier
Oude IJsselbrug vanaf Noorderhaven-Mars. Foto: Sigurd Olivier
Foto: Sigurd Olivier
Foto: Sigurd Olivier
Foto: Sigurd Olivier
Noorderhaven en IJssel. Foto: Sigurd Olivier
Foto: Sigurd Olivier

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld