Heleen Buijs en Henk Mulder wisselen verhalen uit over Jan Thate op de hoek van de Torenlaan en de Vordensebinnenweg in Warnsveld, waar de huisarts in mei 1945 de Warnsvelders toesprak en aanmoedigde om het dorp weer op te bouwen. Foto: Martijn Siemes
Heleen Buijs en Henk Mulder wisselen verhalen uit over Jan Thate op de hoek van de Torenlaan en de Vordensebinnenweg in Warnsveld, waar de huisarts in mei 1945 de Warnsvelders toesprak en aanmoedigde om het dorp weer op te bouwen. Foto: Martijn Siemes

'Je raakt gewoon aangestoken en je wilt alles van hem weten'

Algemeen

WARNSVELD - Jan Thate krijgt op 7 oktober een bijzonder eerbetoon. De in 1995 overleden huisarts, kunstschilder, fotograaf, meteoroloog, sterrenkundige en inspirator zal op verschillende plekken in 'zijn' dorp Warnsveld herdacht worden. Een tentoonstelling in het Warnshuus, een boek over zijn leven en een plantsoen dat naar hem wordt vernoemd. "Drie jaar geleden hebben wij een boek uitgebracht over Warnsveld in de oorlog. Bij interviews met mensen die het mee hebben gemaakt kwam steeds die naam Thate naar voren. Iedereen had wel een verhaal over hem te vertellen," zegt Heleen Buijs van het Herdenkingscomité van Dorpsraad Warnsveld: "Je raakt dan gewoon aangestoken en je wilt alles van hem weten."

Door Martijn Siemes

Voor Henk Mulder, mede-initiatiefnemer van de Thate-herdenking, is de huisarts een inspirerende persoonlijkheid: "Na de Tweede Wereldoorlog, vlak na de bevrijding in mei, hield Thate een toespraak hier op de hoek van de Torenlaan en de Vordensebinnenweg, waar nu het monument van de Nederlandse Volksherstel staat. Thate zette hiermee de wederopbouw van het dorp in gang en hij wist daarbij de jeugd te betrekken. Dat is heel belangrijk geweest voor Warnsveld."

Dokter Jan Thate was een bijzondere en veelzijdige man. Als amateur-meteoroloog was hij degene die Warnsveld de geschiedenisboeken in hielp met het wetenschappelijk vastleggen van de hoogst gemeten temperatuur ooit in Nederland: 38,6 graden Celsius bij de weerhut in zijn eigen achtertuin. Als bevlogen sterrenkundige stond hij aan de wieg van de sterrenwacht bij Bussloo. Voor de Warnsvelders is hij echter de held die tussen de gewone mensen stond. Als huisarts genoot hij veel aanzien, maar vooral omdat hij zo gewoon bleef.

'Hij zette de wederopbouw van het dorp in gang'

Henk Mulder beaamt dat: "Wanneer een patiënt van Thate het moeilijk had, dan kon die gewoon bij de dokter in huis komen slapen. Zijn jonge kinderen hielpen mee in de praktijk en zijn vrouw was zijn steunpilaar." Buijs valt hem bij: "Het gezin stond midden in de gemeenschap en waren heel erg betrokken bij het dorp. Ze deden zo veel voor Warnsveld, als je je verdiept in Thate dan vraag je je soms af of hij wel tijd had om te slapen."

Op 7 oktober wordt het boek 'Jan Thate, huisarts te Warnsveld, scènes uit een rijk leven' gepresenteerd. Het boek is samengesteld door auteur Krijn van der Heijden en bevat verhalen over het leven van Thate, foto's en een aantal van zijn mooiste aquarellen en tekeningen. Hiermee opent ook de expositie over Thate in het Warnshuus. Deze zal tot en met 22 december gratis te bezoeken zijn. Voor de opening van de expositie en de presentatie van het boek zal bij de Warnsveldse Molen het naambord van het nieuwe 'Thate Plantsoen' worden onthuld. Meer informatie treft u op de website van Dorpsraad Warnsveld.


www.dorpsraad-warnsveld.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant