De Deugniet crew (vlnr): Ingmar Brandt, Rik ten Dolle, Kevin Woelders, Jelle Holtslag en Thomas Renckens. Foto's: Jorrit van de Kolk
De Deugniet crew (vlnr): Ingmar Brandt, Rik ten Dolle, Kevin Woelders, Jelle Holtslag en Thomas Renckens. Foto's: Jorrit van de Kolk

Deugniet: Achterhoekse alternatieve dance steekt de kop boven de oppervlakte

Algemeen

LOCHEM - Lochem kent een rijke historie als het om muziek gaat. De Lochemse popmeetings op Hemelvaartsdag in het openluchttheater, eveneens de plek waar Normaal doorbrak, zijn wijd en zijd bekend. Ook evenementenorganisator LOC7000 en podiumbouwer StageCo, allebei niet weg te denken op de grote festivals, houden kantoor in het Achterhoekse stadje. Stuk voor stuk mammoettankers die de muzikale wereldzeeën bevaren. Onder de oppervlakte bruist het echter ook van de energie en ambities bij een stel jonge honden dat alternatieve elektronische muziek naar een hoger plan willen tillen. Tijd voor de jongens van Deugniet om hun kop boven water te steken.

Door Gerwin Nijkamp

Deugniet is een evenementenorganisatie die ontstaan is uit passie voor house en techno. Oprichter van het platform is Ingmar Brandt. De Lochemer is al sinds het begin van deze eeuw in de ban van alternatieve dancemuziek.

Technos, Pathfinder en Dwangvoorstelling
Eerst als bezoeker van evenementen als Technos. Op de feesten in het Lochemse stationsgebouw, waarin jaren een discotheek was gevestigd, kwamen alternatieve danceliefhebbers van heinde en verre. Niet veel later maakte Brandt samen met Bert Sligman furore als dj-duo De Gewaagde Zwagers. Ze draaiden op in de Achterhoek bekende feesten als het Pathfinder Festival, maar ook bij techno-events elders in het land waren de dj's graag geziene gasten.
Toen al liet Brandt zijn organisatietalent blijken. Tijdens de Lochemse Keidagen trommelden hij en zijn zwager dj's met internationale bekendheid en aanstormend talent op voor de Dwangvoorstelling in café-dancing Pinot. Het was de tijd dat ook het dj-collectief 0573 (kengetal Lochem en omstreken) flink aan de weg timmerde in de vaderlandse technoscene. In het kielzog van de populaire dj's reisden vele jongeren uit Lochem en omgeving het land af om uit hun plaat te gaan tijdens de vele feesten.
De uitgaansgelegenheden Het Station en café Pinot zijn anno 2017 niet meer dan een warme herinnering aan mooie tijden voor de technoliefhebbers. In het stationsgebouw is tegenwoordig een restaurant gevestigd en het Pinot-pand aan de Nieuwstad staat al jaren leeg. Het uitgaansleven in Lochem is niet meer wat het geweest is, de liefde voor muziek is echter nooit verdwenen. Brandt en zijn muzikale vrienden willen de stad weer wakker schudden.

City Hall Sessions Radio
Net als aan het begin van de 21ste eeuw wordt er nog steeds volop gemixt en geproduceerd in de slaapkamers van dj's in spe. Met Deugniet wil Brandt deze gepassioneerde muziekliefhebbers een platform bieden. Dankzij internet en sociale media zijn er nu meer mogelijkheden dan ruim tien jaar geleden. Brandt en co maken daar volop gebruik van.

De dj begon in november 2016 in samenwerking met Jongerenwerk Lochem onder de naam City Hall Sessions Radio (CHSR)met het uitzenden van een livestream vanuit de kelder van het oude gemeentehuis aan de markt in Lochem. "Dat viel behoorlijk in de smaak", vertelt Brandt. "Het eerste filmpje had al gauw 1500 views. We besloten daarom elke vrijdagavond een livestream uit te zenden met sets van dj's uit de hele Achterhoek".
In maart van dit jaar werden er dj's uit het hele land uitgenodigd voor de CHSR marathon om een avond en nacht lang house en techno te draaien, de bekendheid van CHSR werd online groter en groter.
Met het aantal kijkers groeide ook de organisatie. Brandt vond behalve in Jelle Holtslag ook Rik ten Dolle, Kevin Woelders en Thomas Renckens als geestesverwanten die net zo gepassioneerd zijn als hij als het om alternatieve dance gaat.

Lochemse Stadslounge
"Met het vormen van deze groep kwamen verschillende lijnen en ideeën bij elkaar", vertellen de heren enthousiast als ze begin juni, gestoken in zwarte Deugniet-shirtjes, rondom een tafel in de Lochemse Stadslounge zitten. De ruimte die veelal wordt gebruikt als foyer van de Lochemse Schouwburg, leent zich ook heel goed voor muziekevenementen. Onder de vlag van Lochem Rock City traden er bijvoorbeeld al diverse bandjes op en bleek de ruimte niet onder te doen voor menig poppodium.

Dat dancemuziek ook prima klinkt in de Stadslounge weten de honderden bezoekers van de danceparty's die er de afgelopen jaren werden gehouden tijdens de Keidagen. Het is de locatie die ook ruimte biedt aan de eerste events die Deugniet zal organiseren. Een geslaagde showcase voor genodigden werd op 23 juni al gehouden. Acts die achter de dj kit plaatsnamen waren Holtslag & Brandt, Magistraal Soundsystem, Thomas Latour, Risiko, Steffie Ditzel, Ovis, Röller & Stèph en dr. Walibi. Ook deze showcase werd weer live gestreamed.
Op zaterdag 16 september gaan de Deugnieten 'voor het eggie' met hun eerste voor iedereen toegankelijke Clubnacht. Van 22.00 tot 4.15 uur klinken de house- en technobeats door de tot club omgetoverde Stadslounge.

Het dj-duo Holtslag & Brandt in actie tijdens de showcase van Deugniet op 23 juni.

Laagdrempelig platform
De mannen van Deugniet willen een platform bieden waar aanstormend talent dat een liefde heeft voor alternatieve dancemuziek, makkelijk op kan stappen. "Net als in de rest van Nederland komen liefhebbers van commerciële elektronische dance music (EDM) in de Achterhoek wel aan hun trekken", weten de mannen. "Een initiatief als Deugniet ontbreekt hier echter nog, terwijl we merken dat de behoefte er wel is."
Brandt en co willen het mogelijk maken dat jonge talenten bij wijze van spreken hun beats rechtstreeks vanuit de slaapkamer onder de aandacht kunnen brengen bij een groter publiek. "We zijn immers zelf ook allemaal zo begonnen."
Deugniet wil dj's niet alleen met events en livestreams ondersteunen, maar ook bijvoorbeeld een eigen sectie op de website bieden waar hun muziek te beluisteren is. Daarnaast beschikken de mannen over professionele opname- en videoapparatuur. Daarmee nemen ze niet alleen de dj-sets op tijdens Deugniet-events, maar ook bij andere festivals. "De dj's hebben zo meteen goed promotiemateriaal tot hun beschikking."
De bij Deugniet aanwezige mix van jong talent en gevestigde orde is heel leuk, vinden de mannen. Ingmar gaf in het verleden regelmatig dj-workshops en weet dat netwerken en coaching dicht bij elkaar liggen. "Iedereen groeit met elkaar mee."
Ten prooi vallen aan de commerciële veelvraten in de muziekwereld willen de Deugnieten absoluut niet, maar hardop dromen over nieuwe plannen om de alternatieve muziek iets meer boven het oppervlak te krijgen, doen zij volop. Zo is er de wens om in de toekomst een platenlabel op te richten.
En ja... een unieke locatie voor muzikale evenementen is er in Lochem voorhanden. Een dance event in het openluchttheater? Wie weet, de mannen achter de Popmeetings begonnen immers ook als een paar deugnieten die iets voor de jeugd wilden organiseren.

De video's van City Hall Sessions Radio en informatie over de komende events van Deugniet zijn terug te vinden op Facebook.

www.facebook.com/wijzijndeugniet
www.facebook.com/chsr.tv

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant