Afbeelding

Vanaf welke leeftijd is een stapelbed voor kinderen veilig?

Partnerbijdrage

Iedereen met kinderen weet natuurlijk als geen ander dat er een keer een moment komt dat ze hun ledikant moeten verruilen voor een normaal bed. Sterker nog, de kans dat ze dit zelf aangeven is vrij groot. Vaak begint het met het uit bed gaan en zullen ze ook steeds vaker een bepaald thema leuk vinden. Dit is vaak het moment om van de ledikant over te stappen op een normaal bed. Overigens kun je er ook voor kiezen om een meegroei ledikant te kopen, zodat je niet een heel nieuw bed hoeft te kopen, maar alleen een ander matras. Mocht jouw kind er nu aan toe zijn om in een groot bed te slapen, dan is het wel prettig te weten waar je op moet letten. Wat we namelijk vaak zien, is dat veel kinderen het leuk vinden om in een stapelbed of hoogslaper te slapen, maar is dit op jonge leeftijd wel verstandig?

Wanneer gaat een kind naar een groot bed?

Er is geen vaste leeftijd waarop een kind naar een groot bed moet gaan. De meeste kinderen stappen over tussen de 1,5 en 3,5 jaar, maar dit hangt af van verschillende factoren. Belangrijk is dat je kind er zowel fysiek als emotioneel klaar voor is. Belangrijk is dat ze zelfstandig in en uit bed kunnen klimmen, maar ook dat ze lang genoeg zijn om niet met de voeten over de rand te hangen en dus bij de grond kunnen om veilig in- en uit bed te stappen. Als we kijken naar de signalen, dan is het vaak dat ze zelf aangeven wel naar een groot bed te willen, bijvoorbeeld omdat ze zich opgesloten voelen in een ledikant.

Praat erover met je kind

Het moment waarop het veilig is om je kind in een stapelbed of halfhoogslaper te laten slapen, is vooral afhankelijk van het kind zelf. Natuurlijk is dit niet bij 3 jaar, maar kunnen ze vaak vanaf een jaar of 6 prima in een hoogslaper slapen. Belangrijk is dat ze begrijpen dat het gevaarlijk is om te springen en ze goed weten dat ze hoger liggen dan in een normaal bed. Wat we uit eigen ervaring merken, is dat je vooral het gesprek aan moet gaan met ze. Door ze uit te leggen dat het ontzettend gaaf is om in een halfhoogslaper of stapelbed te slapen, maar ook direct te benadrukken dat ze hier wel op een veilige en verantwoorde manier mee om moeten gaan, geef je ze ook een stuk vertrouwen waar ze voor later iets aan hebben.

Zorg voor een goed stapelbed

Wanneer jij en je kind het erover eens zijn dat het tijd is voor een stapelbed, is het ook belangrijk om te investeren in kwaliteit. Kijk naar een bed dat stevig is en is voorzien van een extra hoge rand. Vooral in het begin zullen de meeste kinderen het best spannend vinden en misschien door alle spanning wat onrustiger slapen. Kies je voor een bed met extra hoge rand, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat ze vallen.

Dit artikel wordt u aangeboden door petitpuk.com. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze krant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant