Om terrassen coronaproof te kunnen inrichten is ruimte nodig. Foto: Henk Derksen
Om terrassen coronaproof te kunnen inrichten is ruimte nodig. Foto: Henk Derksen

Tijdelijk terrassenuitbreiding Zutphense horeca

Algemeen

Ondernemers geven elkaar de ruimte

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen staat tijdelijk terrassenuitbreiding toe van de Zutphense horeca. Het betekent een herverdeling van de openbare ruimte op de markten en de Hofstraat.

Om terrassen coronaproof te kunnen inrichten is ruimte nodig. Dat gaat ten koste van het aantal plaatsen. Om tegemoet te komen aan horecaondernemers mogen terrassen tot en met oktober worden uitgebreid. De zaterdagse warenmarkt wordt verspreid over de Groenmarkt en de Zaadmarkt. De ruimte daartussen wordt beschikbaar voor terrassen. De Lange Hofstraat wordt voetgangersgebied en de Groenmarkt wordt ter hoogte van de terrassen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Fietsparkeerplaatsen
Om fietsen zoveel mogelijk te weren uit het voetgangersgebied zijn tijdelijke fietsparkeerplaatsen ingericht in de directe nabijheid van de poorten van de stad en de toegangswegen naar het centrum. De maatregelen gelden in principe tot en met oktober 2020, het einde van het terrasseizoen.

Elk extra tafeltje telt
Horecaondernemers willen graag zoveel mogelijk bezoekers, maar door de richtlijnen met de anderhalve meter afstand daalt het totaal aantal gasten dat tegelijkertijd op een terras aanwezig kan zijn fors. “Naar schatting is er maar ruimte voor circa een derde van de normale capaciteit,” zegt de gemeente. “Voor vele exploitanten is dat niet rendabel. Elk extra tafeltje telt.” Het tijdelijk toestaan van extra terrasruimte bevordert volgens de gemeente het economisch herstel van de horeca en daarmee ook de binnenstad, aldus de gemeente.

Er zijn volgens de gemeente wel grenzen aan de uitbreiding van terrassen. Het mag niet zo zijn dat de terrassen zo groot worden dat voetgangers zich niet meer aan de anderhalve meter kunnen houden. Ook mag extra terras niet ten koste gaan van de beschikbare en benodigde ruimte voor voetgangers en de route voor de hulpdiensten.

Om ook winkelend publiek de ruimte te geven is het noodzakelijk dat de rijbaan van de Groenmarkt ter hoogte van de terrassen tijdelijk wordt bestemd als voetgangersgebied. Een afsluiting van de Lange Hofstraat is volgens de gemeente daarom onvermijdelijk. Alleen buiten marktdagen tussen 07.00 en 10.30 uur, is gemotoriseerd verkeer toegestaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant