De film Jesus Christ Superstar uit 1973 wordt beschouwd als een meesterwerk. Foto: PR Luxor

De film Jesus Christ Superstar uit 1973 wordt beschouwd als een meesterwerk. Foto: PR Luxor 

Paasklassieker Jesus Christ Superstar

ZUTPHEN - In de aanloop naar Pasen vertoont Luxor op zaterdag 30 maart de Amerikaanse film Jesus Christ Superstar uit 1973, gebaseerd op de legendarische rockopera van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. Jezus wordt hierin geportretteerd als ’s werelds eerste superster, die een hoge prijs betaalde voor zijn faam. Aanvang 22.00 uur.

Jesus Christ Superstar van regisseur Norman Jewison neemt het publiek mee naar de laatste zeven dagen uit het leven van Jezus, gezien door de ogen van Judas. In die week trekt Jezus Jeruzalem binnen. Hij is heel snel ongekend populair, maar met zijn preken roept hij de vijandigheid van de Joodse religieuze leiders op. Wanneer hij door Judas wordt verraden, weet Jezus toch nog Herodus uit te dagen. Pontius Pilatus is geamuseerd door Jezus, maar hij wordt door de hoofdpriester gedwongen het vonnis uit te spreken en veroordeelt Jezus daarmee tot de kruisiging.

Meesterwerk
Door zijn hippe vormgeving, de swingende rocksoundtrack met diepzinnige teksten wordt Jesus Christ Superstar nog altijd als een meesterwerk beschouwd. De opnames vonden plaats op meer dan twintig locaties in Israël, onder meer in de Negev-woestijn, de grotten van Beit Guvrin, bij de ruïnes van Avdat en bij de Dode Zee. In de film speelden voornamelijk acteurs van de gelijknamige Broadway-show. Ted Neeley, Carl Anderson en Yvonne Elliman werden in 1974 genomineerd voor een Golden Globe Award voor hun vertolkingen van Jezus, Judas en Maria Magdalena. De film zelf kreeg een Oscarnominatie. Net als de toneelversie werd de film door sommigen als antisemitisch bestempeld, wat tot protesten leidde. Zo bestormde een religieuze groepering een theater in Zuid-Amerika waar de film draaide. 

De eenmalige voorstelling van deze paasklassieker op het grote bioscoopdoek van Luxor staat garant voor een unieke kijk- en luisterervaring. Toegang 10 euro. Ticketverkoop via de website of aan de kassa in het theatercafé.