Elkaar helpen, hoe mooi is dat?

Er is geen onderwerp wat zoveel discussie en emotie oproept als de komst van vluchtelingen naar ons land. Denk even aan de onlangs aangenomen spreidingswet, waarin gemeenten een wettelijke taak krijgen om asielzoekers op te vangen. Soms lijkt het wel of alle problemen in Nederland door asielzoekers zouden zijn veroorzaakt. Zij zijn echter maar voor een klein deel de oorzaak. En oplossingen zijn complex omdat heel veel vastligt in internationale verdragen en afspraken en in de grondwet.

Nederland is een gastvrij land. Mensen komen hier graag. Soms op uitnodiging, vaak gedwongen door oorlog, geloof, geaardheid of armoede. Deze omstandigheden dwingen mensen elders een (beter) bestaan op te bouwen. Vestiging in Nederland brengt echter ook problemen met zich mee, zowel voor de immigrant als voor de Nederlanders. Te denken valt aan huisvesting, maatschappelijke integratie en onderwijs. Ik ben vrijwilliger in het bestuur van de Stichting Sahelp: (Samen)help(en). Deze stichting steunt al meer dan 40 jaar projecten in Burkina Faso in West Afrika, zodat mensen uiteindelijk zichzelf kunnen redden. U zult zich afvragen wat dat nu te maken heeft met ‘onze’ problemen. Het gebrek aan perspectief voor met name jongeren wakkert de trek naar het rijke westen aan. Nu veel jongeren een smartphone bezitten, worden zij zich bewust van de mogelijkheden die een land als het onze hen kan bieden. Sahelp ondersteunt scholingsprojecten in Burkina Faso gericht op jonge mensen. Dit doet zij in de vorm van naaionderwijs, alfabetisering, basisonderwijs in noodsituaties en agrarisch onderwijs. De afgestudeerden van een naaischool kunnen een microkrediet krijgen voor een naaimachine met toebehoren, zodat ze zich als zelfstandig ondernemer kunnen vestigen.

Een ander onderwerp dat tot de verbeelding spreekt is klimaatverandering. Het wordt op veel plaatsen zo heet en droog dat het steeds moeilijker wordt om er te leven. Door de aanplant van bomen op de akkers, wordt de bodem beschermd en wordt meer water vastgehouden. Sahelp steunt deze zgn. Agroforestry projecten die bijdragen tot betere oogsten. Regelmatig krijgen we via onze contactpersonen verzoeken om initiatieven te steunen. En dat doen we met het geld dat we krijgen van mensen en bedrijven in Nederland. Als er voor jongeren op het Burkinese platteland een toekomst is, dan zullen ze minder gauw naar de grote steden van het land trekken. Of naar Europa! Wij geloven dat onze missie ‘Help de mensen in Burkina Faso zichzelf te redden' werkt en dat dat uiteindelijk ook voor ons als Nederlanders goed uitpakt.

Meer weten over Stichting Sahelp of doneren? Ga dan naar www.sahelp.nl.

Luuk Boessenkool
Zutphen