Behoud van eik bij werkzaamheden nieuwbouw Park Helbergen

ZUTPHEN - Op dit moment zijn er werkzaamheden om de grond van Park Helbergen fase 2 klaar te maken voor de bouw van nieuwe woningen. De gemeente wil bestaande bomen zoveel mogelijk behouden. In het gebied staan een eik en enkele struiken, om deze op de huidige plek te laten staan is een kleine aanpassing op het plan voor dit gebied nodig.

Voor de nieuwbouw van Park Helbergen fase 2 is in oktober 2021 een definitief ontwerp gemaakt. In dit plan staat een toegangsweg die twee kavels ontsluit aan de noordzijde van het gebied. Om de boom en de struiken te kunnen behouden, is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Hieruit is gebleken dat met een kleine wijziging van het ontwerp het groen behouden kan worden. 

De aansluitingen voor water, data  en elektriciteit (nutsvoorzieningen) kunnen op een plek buiten het groen gelegd worden. Ook is het mogelijk om de toekomstige toegangsweg iets te verplaatsen.

Vervolgstappen
Om de boom en struiken te kunnen behouden worden een aantal stappen gezet. Zo zijn diverse sleedoorn- en hazelaarstruiken gesnoeid en verplaatst binnen het projectgebied. Daarnaast wordt een omgevingsvergunning aangevraagd voor het kunnen verleggen van de toekomstige toegangsweg. Ook wordt de eik gesnoeid. De snoeiwerkzaamheden wil de gemeente in het najaar uitvoeren, na het broedseizoen. De eik heeft op dit moment een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar.

Ook worden er ongeveer 70 bomen nieuw geplant in het gebied.