Koninklijke onder- scheiding voor Jaap Bax

LOCHEM - Jaap Bax (77 jaar) uit Holten mocht op zondag 28 mei in de Remonstrantse Kerk in Lochem een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. Deze werd door burgemeester Jurgen van Houdt van de gemeente Rijssen-Holten uitgereikt. 

Jaap Bax is al jarenlang actief in het maatschappelijk leven, met name op kerkelijk gebied. In de jaren 1965-1990 was hij lid van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk in Holten, ook fungeerde hij daar als plaatsvervangend organist. 

Vanaf 1970 is de heer Bax ook mantelzorger voor een gezin in Holten en voor een chronisch zieke dorpsgenoot. Sinds 1990 is de heer Bax actief als vrijwilliger en sinds 2007 als lid van de kerkenraad van de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen. 

Hij is actief lid van de liturgiecommissie en is organist in de diensten in het monumentale kerkgebouw van dit kerkgenootschap in Lochem. De heer Bax organiseert daarnaast jaarlijks een orgelconcert, evenals bijzondere orgelbustochten en bijzondere kerkdiensten. 

Als kerkrentmeester zet hij zich verder in voor het beheer en het behoud van het kerkgebouw, dat een gemeentelijk monument is. Hiertoe onderhoudt hij goede contacten met onder andere de regionale monumentenwacht. Ook was hij mede-initiatiefnemer voor de herinrichting van de kerk. 

Zeer recent realiseerde Jaap Bax de restauratie en de plaatsing van een monumentaal Pelsorgel in de Remonstrantse Kerk in Lochem. Dat orgel werd met een bespeling door de heer Bax officieel in gebruik genomen tijdens de dienst op Eerste Pinksterdag, zondag 28 mei 2023. 

Bij die gelegenheid kreeg hij de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Bax te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor al zijn maatschappelijke verdiensten.