Nieuwe fietsroute tussen Zutphen en Deventer stapje verder

Nieuwe fietsroute tussen Zutphen en
Deventer stapje verder

ZUTPHEN/LOCHEM - De colleges van de gemeenten Zutphen, Deventer en Lochem hebben ingestemd met de plannen om de fietsroute F348 en de provinciale weg N348 te verbeteren. Als de gemeenteraden ook instemmen met de plannen, start naar verwachting in het najaar van 2023 de verdere uitwerking van de voorstellen en het voorbereiden van vergunningprocedures. De start van de werkzaamheden is voorzien eind 2025.

Wethouder mobiliteit Sjoerd Wannet: “Als Zutphen zijn wij echt een fietsstad. Daarom is het mooi dat we nu een stap verder zetten met deze verbinding naar Deventer. Zodat wij nog meer het fietsend woonwerk verkeer kunnen stimuleren. Deze fietsroute draagt daar zeker aan bij.”

Samenhangende oplossing 
De plannen zijn tot stand gekomen na verschillende onderzoeken en gesprekken met de omgeving. Er komt een fietsroute tussen Deventer en Zutphen langs de provinciale weg en de Zutphenseweg door Eefde. Ook wordt de N348 aangepast. Als onderdeel van de fietsroute komt ten zuiden van Epse een fietstunnel onder de provinciale weg, een nieuw fietspad tussen Epse en Gorssel -dat verplaatst en verbreed wordt- en een nieuw fietspad tussen de Hoofdstraat noord en Hoofdstraat zuid in Gorssel. Tot slot bestaat het maatregelenpakket uit een fietsvriendelijker inrichting bij de Zutphenseweg in Eefde en het verlagen van de snelheid van 50 naar 30 km/uur.

Snelheidsverlaging tussen Eefde - Gorssel
Tussen Eefde en Gorssel verlaagt de provincie de snelheid van 80 naar 60 km/uur in combinatie met een aangepaste inrichting van de weg. Om de bereikbaarheid van Zutphen op peil te houden werkt de provincie ook aan een turborotonde bij Brummen en maatregelen bij de aansluiting op de A1. Deze maatregelen vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie Gelderland als wegbeheerder. Wethouder Wannet: “De bereikbaarheid van Zutphen is voor ons een belangrijk thema. Wij zijn dan ook blij met de maatregelen in het zuiden en het noorden zodat de totale bereikbaarheid verbetert.”

Doorfietskwaliteit 
De ambitie om een hoogwaardige fietsroute (“fietssnelweg”) tussen Zutphen en Deventer te maken lukt alleen op het stuk tussen Epse en Gorssel. Voor het deel van de route tussen Gorssel en Zutphen is sprake van een ‘doorfietskwaliteit’. Een echte fietssnelweg is daar niet haalbaar omdat daar forse ruimtelijke ingrepen voor nodig zijn, zoals het slopen van woningen, verplaatsen van tientallen uitritten en kap van veel bomen.