Cesária Évora was een wereldster die haar arme afkomst nooit vergat. Bron: Filmdepot

Cesária Évora was een wereldster die haar arme afkomst nooit vergat. Bron: Filmdepot 

Filmdepot

Twee documentaires van muzikale buitenbeentjes in Luxor

ZUTPHEN - Luxor vertoont in juni twee bijzondere muziekdocumentaires. Little Richard: I Am Everything is een ode aan de oerknal van de Amerikaanse popmuziek en Cesária Évora geeft een liefdevol portret van de Kaapverdische zangeres die een wereldster werd.

Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés toont het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock-’n-roll en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard (1932-2020). Met zijn energieke, extravagante optredens was hij een inspiratiebron voor rockers als The Beatles, David Bowie en Prince. Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock-’n-roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Met onder andere Mick Jagger, Billy Porter, John Waters, Tom Jones.Te zien op vrijdag 9 juni en woensdag 14 juni. Aanvang 20.00 uur.

In Cesária Évora schetst documentairemaker Ana Sofia Fonseca met archiefbeelden, concertopnamen, interviews een indringend portret van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem ‘die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land’, zoals iemand in de film zegt. Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora (1941-2011) als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Ze werd de ‘barefoot diva’ genoemd, maar was wars van divagedrag. De roem veranderde haar niet. Te zien op vrijdag 9 juni en woensdag 14 juni. Aanvang 20.00 uur.

Kaarten via de website of aan de kassa in het theatercafé.


luxorzutphen.nl

Little Richard een inspiratiebron voor rockers als The Beatles, David Bowie en Prince. Bron: Filmdepot