Thema-avond Ixta Noa: Angst en dwang

Thema-avond Ixta Noa: Angst en dwang

ZUTPHEN - Ixta Noa houdt woensdag 31 mei van 19.00 uur tot 21.00 uur een thema-avond over angst en dwang. Er zal een voorlichting gegeven worden door ervaringsdeskundigen van de ADF-stichting. Inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. Locatie: Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen. Toegang is gratis, aanmelding vooraf is mogelijk. Er is ook de mogelijkheid om online deel te nemen door vooraf een mail te sturen. 

Iedereen is wel eens angstig of voelt zich door zichzelf gedwongen iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Maar als je last hebt van een angst- of dwangstoornis (ook wel OCD genoemd) heb je dit veel vaker of veel ernstiger, zodanig dat je leven er ernstig onder lijdt. En dat niet alleen voor jezelf, maar ook je hele omgeving kan er mee te maken krijgen. Deze aandoeningen komen veel voor, wel 5 procent van de Nederlanders krijgt er minimaal eens in z'n leven mee te maken. 

In deze thema-avond vertellen twee ervaringsdeskundigen van de Angst- Dwang- en Fobie Stichting (ADF) hoe het is om te leven met een (ernstige) vorm van angst of dwang. Ze geven theoretische achtergrond en praktische tips over hoe er mee om te gaan. Hoe herken je OCD en hoe ga je er zelf of als naaste mee om? Angst en dwang liggen nog erg in de taboesfeer en worden lang niet altijd herkend, serieus genomen, of behandeld. Als betrokkene kun je al een groot verschil maken. 

De ADF-stichting is een patiĆ«ntenorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst en dwang. De gastsprekers Twan van der Steen en Geert Jan Dussel zijn beide door angst en dwang klachten uitgevallen in het onderwijs. Binnen de ADF-stichting hebben zij de voorlichtingsgroep opgericht om met hun vaardigheden het begrip en kennis over het onderwerp te vergroten. 

Ixta Noa heeft het afgelopen jaar diverse thema-avonden over psychische problematiek georganiseerd, iedere laatste woensdag van de maand in Zutphen. Er wordt dan een actueel thema belicht vanuit zowel expertise als ervaring. Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven wat daarbij hoort. Voor mensen die daar (in)direct mee te maken hebben, maar ook andere belangstellenden.