Still uit de film. Foto: PR

Still uit de film. Foto: PR

PR Luxor Theater

Een zomerromance met tragische afloop

ZUTPHEN - Ter gelegenheid van haar 21e lustrum vertoont het Luxor Theater verspreid over het jaar vijf meesterwerken uit de internationale cinema, die niet of nauwelijks nog op het grote doekte zien zijn. Woensdag 24 mei is om 20.00 uur het romantische drama Elvira Madigan uit 1967 aan de beurt.

‘In 1889 pleegden een Zweedse luitenant, graaf Sixten Sparre, en een Deense koorddanseres, Elvira Madigan alias Hedvig Jensen, zelfmoord in een bos in Denemarken. Deze film vertelt hun verhaal.’ Met die tekst opent Elvira Madigan, een zeldzaam mooie film van de Zweedse regisseur Bo Widerberg uit 1967, gebaseerd op een waargebeurde romance.

Volmaakte zomer
Wat beweegt Sixten, getrouwd en vader van twee kleine kinderen, om te deserteren uit het leger en alles op het spel te zetten voor de liefde? Wat beweegt de zestienjarige Hedvig om haar hele toekomst op te offeren aan de liefde? Ze vluchten de bossen in en beleven een volmaakte zomer, terwijl de buitenwereld naar hen op zoek is. Een dienstmaat vindt hen. Hij probeert Sixten te overreden terug te keren naar zijn gezin. Maar Sixten leeft in een andere wereld. Hij wil met Hedvig in het gras liggen. ‘Als je naar een grasspriet kijkt die vlak bij je oog is,’ zegt de vriend, ‘is de grasspriet scherp maar de rest niet. Al het andere is wazig.’ ‘Ik geloof dat één grasspriet de hele wereld kan zijn,’ antwoordt Sixten. ‘En de wereld is niets zonder gras.’

Soundtrack
Schrijver, acteur en filmregisseur Bo Widerberg (1930-1997) was de grote regisseur in Zweden naast Ingmar Bergman. Elvira Madigan zorgde voor zijn internationale doorbraak. Hij maakte de film met een klein budget, in natuurlijk licht en zonder script, zodat de acteurs vrij konden improviseren en tijd kregen voor het voeren van hun dialoog. Op die manier wilde hij de film laten overkomen als een documentaire van de romance. Als soundtrack is het tweede deel (andante) uit het Pianoconcert nr. 21 van Mozart te horen, dat door de film populair werd onder de naam Elvira Madigan-pianoconcert.  

Meer meesterwerken
Na de Zuid-Koreaanse horrorthriller The Housemaid (1960) en de Iraanse klassieker Downpour (1972) is Elvira Madigan de derde film in de Luxor 105 jaar-serie. Woensdag 20 september volgt de Senegalese film The Money Order (1968) en woensdag 22 november de Braziliaanse film Pôrto das Caixas (1962). De films zijn Engels ondertiteld.

Vanwege de eenmalige vertoningsrechten geldt een verhoogde entreeprijs van 12,50 euro (pashouders 10 euro). Tickets via de website of aan de kassa in het theatercafé. 


luxorzutphen.nl