Afbeelding
Randy van Maasdijk

Jeffrey Buis

Wegracer - 21 jaar - Steenwijkerwold

Hallo Allemaal! Ik ben Jeffrey Buis, 21 jaar en kom bij de motorsport uit in de SSP300. Dat is de Supersport300, waarin ik in 2020 wereldkampioen geworden ben. In mijn column van deze maand wil ik jullie graag meenemen naar het raceweekend tijdens de World Superbike in Assen. Het raceweekend van 21 t/m 23 april.

Op donderdag stonden verschillende mediaoptredens op het programma. We hadden eerst het media event van het TT Circuit. Ik moest samen met nog wat andere coureurs een estafette doen met het leger. Daarna moesten we in het mediacentrum nog wat vragen beantwoorden voor het komende raceweekend.

Vrijdagochtend had ik mijn eerste sessie. Ik had gelijk een goed gevoel en ik sloot de eerste vrije training dan ook af met de snelste tijd. In de middag had ik mijn tweede vrije training en daar heb ik wat dingen geprobeerd en verbeterd aan de motor.

Op zaterdag vonden de strijd om de Superpole en de eerste wedstrijd plaats. De Superpole ging niet zo goed als ik verwacht had. Ik bleef doorrijden op regenbanden, terwijl de rest op slicks stond. Dat zijn droogweerbanden. Hierdoor hebben we niet de ultieme ronde kunnen rijden. Ik moest me dus naar voren gaan knokken in de race.

Race 1
Het was weer een hevige strijd die dag. Ik was tevreden met mijn wedstrijd en heb alles gegeven. Binnen drie ronden wist ik vanuit het achterveld naar de kopgroep te rijden. Helaas zat ik in de laatste ronde in het gedrang, waardoor ik geen gooi naar het podium kon doen. Maar toch was ik best tevreden met de achtste plaats.

Race 2
Ook nu moest ik weer vanuit de achterhoede komen, maar na een paar ronden lag ik weer voor in het veld. Na een paar hevige gevechten kwamen we richting het einde van de race. Ik wist dat ik aan moest vallen, maar dat ging niet helemaal goed. Ik ging iets te hard op het gas en verloor daarbij mijn achterkant. Ik vloog eraf met een flinke highsider. Dat is een val waarbij je de controle over de motor verliest en waarbij je omhoog geworpen wordt. Gelukkig had ik zelf, op een paar blauwe plekken na, niks.

Dat was het eerste raceweekend. Hier hebben we van geleerd en nu maken we ons klaar voor de wedstrijd in Barcelona!

Fotograaf: RvM Motorsport Photography