Het hoofdkantoor van LinkedIn. Foto: Wikimedia
Het hoofdkantoor van LinkedIn. Foto: Wikimedia LPS.1 Wikipedia

LinkedIn twintig jaar

AMTERDAM - De zakelijke sociaalnetwerksite LinkedIn is online actief sinds 5 mei 2003, en viert dus deze dagen zijn twintigste verjaardag. Het netwerk is ouder dan Facebook, Twitter en YouTube. LinkedIn wordt voornamelijk gebruikt voor professionele netwerken, waaronder werkgevers die banen plaatsen en werkzoekenden die hun cv plaatsen. Sinds december 2016 is het een volledige dochteronderneming van de Amerikaanse techreus Microsoft.

Het bedrijf LinkedIn werd opgericht in december 2002, door een team geleid door ondernemer-investeerder Reid Hoffman. 19 mei 2011 vond de beursintroductie van LinkedIn plaats..Het hoofdkantoor staat in Sunnyvale (Californië) met filialen in vele landen, onder andere in Nederland in Amsterdam.

Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die je vertrouwt. In die twintig jaar is LinkedIn uitgegroeid van een soort digitale cv-database tot een plek waar mensen lief en leed vanaf de werkvloer delen. De toon op het netwerk wordt steeds minder zakelijk. Maar niet alle gebruikers zitten daarop te wachten.
In de eerste jaren was LinkedIn dus vooral een plek waar je gemakkelijk een cv deelde en een zakelijk netwerk opbouwde met mensen. Zo kwamen er groepen op LinkedIn rondom bepaalde onderwerpen, waarbij mensen zich konden aansluiten. Ook experimenteerde LinkedIn een tijdje met Instagram-achtige Stories, wat overigens geen succes werd. Ook zijn inmiddels live-uitzendingen en webinars mogelijk via het platform.

Qua inhoud veranderde LinkedIn, vooral tijdens de coronaperiode. Er kwamen meer persoonlijke verhalen. Mensen werkten thuis en misten het bijpraten op het werk, de koffieautomaat verschoof naar LinkedIn. Een deel van de mensen waardeert het erg, een deel een stuk minder. Die vinden dat LinkedIn 'verfacebookt'.
Hoewel er een stuk minder grappige plaatjes, haatberichten en spamaccounts op LinkedIn zijn dan op bijvoorbeeld Twitter en Facebook, zijn ze er wel. Het lijkt alsof mensen beter nadenken over wat ze op LinkedIn plaatsen. Je bent daar toch vooral gekoppeld aan zakelijke en werkrelaties.
Veel socialemediabedrijven lagen de afgelopen jaren onder vuur op het gebied van veiligheid. LinkedIn heeft daar minder mee te maken. Toch werden in 2021 honderden miljoenen gegevens van LinkedIn-gebruikers te koop aangeboden op hackersfora. Daar zaten geen wachtwoorden of betaalgegevens bij, maar wel openbare informatie van gebruikers.

LinkedIn is tegenwoordig beschikbaar in minstens 26 talen, telt circa 900 miljoen leden, waaronder meer dan 60 miljoen bedrijven. Elke maand worden meer dan 400 miljoen vacatures bekeken. Per minuut worden er gemiddeld acht mensen via het platform aangenomen. In Nederland zijn er inmiddels ruim 9 miljoen mensen met een LinkedIn-account.