Wat kan filosofie ons leren over onze huidige maatschappij?

ZUTPHEN - Is dit de maatschappij die we willen? Of zijn we de menselijke maat kwijtgeraakt? In het Filosofiecafé Zutphen wordt donderdagavond 25 mei ingegaan op deze vraag door Jan Marten Visser. Hij belicht de kritische blik van de joodse filosoof Levinas op de maatschappij. Het Filosofiecafé vindt plaats in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, en begint om 19.30 uur (inloop 19.00 uur). 

Veel mensen voelen zich regelmatig eenzaam. Er verschijnt tegenwoordig zelfs een ‘Atlas van Afgehaakt Nederland’ en onderzoek na onderzoek laat zien dat er een groeiende groep is die de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgt. 

Het is ‘ieder voor zich’ in een maatschappij die de afgelopen decennia alleen maar harder, individualistischer en competitiever lijkt te zijn geworden. Bij een groeiende groep lijkt er een besef te ontwaken dat dit wellicht niet de maatschappij is die we willen.

De kritiek van filosoof Levinas
In deze lezing op donderdag 25 mei wordt op zoek gegaan naar de filosofische drijfveren achter de recente maatschappelijke ontwikkelingen, belicht vanuit de joodse filosoof Emmanuel Levinas. Levinas formuleert een scherpe kritiek op de westerse filosofische traditie waarin structurele aandacht voor onze verhouding tot de ander lijkt te ontbreken. Onderzocht wordt of Levinas’ kritiek ook relevant is voor de maatschappelijke kwesties die ons op dit moment bezighouden en of hij ons wellicht ook nieuwe wegen wijst.

Jan Marten Visser
Deze lezing wordt verzorgd door Jan Marten Visser (59). Visser studeerde Wijsbegeerte en Informatica in Leiden. Na een carrière in de financiële wereld (focus op ICT) steekt hij nu weer veel tijd in de filosofie. Bijzonder is nog te vermelden dat Jan Marten de vergoeding die hij voor deze lezing zou ontvangen doneert aan de Voedselbank Zutphen. Het Filosofiecafé Zutphen zal dit bedrag aan hen overhandigen.

Voor informatie, kosten en aanmelden mail naar info@filosofiecafe.nl. Er zijn maximaal 60 plaatsen beschikbaar.