Een 'ontwerp' van de Zutphense kunstschilder Bertus Voortman. Foto: PR
Een 'ontwerp' van de Zutphense kunstschilder Bertus Voortman. Foto: PR

Wie weet waar dit een ontwerp van is?

Algemeen

ZUTPHEN - ‘Ontwerp’ staat er op, en het monogram van de maker: Bertus Voortman. Een imposant gebouw, maar … ontwerp van wat? Willem Sprengers werkt aan een monografie over deze Zutphense kunstschilder. Tijdens zijn onderzoek trof hij dit werk aan, in een stapel decorontwerpen voor theatervoorstellingen. De meeste van die ontwerpen zijn gemaakt in de jaren veertig en vijftig voor revues die destijds werden georganiseerd door voetbalvereniging AZC, diverse buurtverenigingen en bedrijven. Meestal scheef Bertus erop voor welke revue en zelfs voor welke scene het ontwerp bedoeld was. Maar niet bij dit ‘ontwerp’.

Bij het bombardement van 14 oktober 1944 raakte het station van Zutphen zwaar beschadigd. Pas in 1952 werd het nieuwe (huidige) station in gebruik genomen. Was dit na de oorlog Bertus’ idee voor een nieuw station? In 1946 ontwierp en maakte hij decors voor de ‘Spoorwegrevue’, door de NS georganiseerd voor haar personeel uit de regio. Misschien dus een decor voor deze revue?

Wie, eventueel uit nalatenschap van ouders of familie, informatie heeft over de Spoorwegrevue uit 1946: Willem Sprengers hoort het graag via sprengerswillem@gmail.com.