Grenzeloos Muziek geeft mensen die gehuisvest zijn in een AZC de mogelijkheid om een muziekinstrument te leren bespelen of te leren zingen. Foto: Karel Overbeek

Grenzeloos Muziek geeft mensen die gehuisvest zijn in een AZC de mogelijkheid om een muziekinstrument te leren bespelen of te leren zingen. Foto: Karel Overbeek

Grenzeloos Muziek en Zutphen Zingt Werelds samen in concert

Muziek Zutphen

ZUTPHEN - “Wanneer ik muziek maak, voel ik me beter. Muziek komt uit mijn hart, met muziek lijkt het of ik weer echt leef!” De Russische Polina, 17 jaar pas, vluchtte in het voorjaar van 2022 met haar ouders en broertje vanuit Rusland naar Nederland. In afwachting van haar officie¨le status als vluchteling, melde Polina zich voor pianolessen aan bij Grenzeloos Muziek. Op zaterdag 13 mei treedt ze voor het eerst op voor Nederlands publiek, samen met de andere leerlingen van Grenzeloos Muziek en het koor Zutphen zingt Werelds. Het optreden vindt van 15.00 tot 17.00 uur plaats bij St. Elisabeth aan de Geweldigershoek in Zutphen.

Grenzeloos Muziek ontstond toen steeds meer vluchtelingen uit het AZC aangaven, net als Polina, behoefte te hebben aan meer muziek in hun leven. An de Cock, voorzitter van de recent opgezette stichting Grenzeloos Muziek, verwoord die behoefte in enkele rake zinnen. “De tijd die vluchtelingen doorbrengen in een asielzoekerscentrum (AZC) is eenzaam en stressvol. Dan is het fijn om tijdens die kleurloze periode in je leven een serieuze afleiding te hebben, waar je tegelijk veel plezier aan ontleend. Met muziek kun je je creatief uiten en jezelf tegelijk ontwikkelen. Bovendien zorgt samen muziek maken voor meer verbinding.”

Vanuit die doelstelling werd een aantal jaren geleden ook al het Zutphen Zingt Werelds Koor opgericht. Vluchtelingen en statushouders komen daarin wekelijk samen met andere inwoners uit Zutphen en de regio. Steeds meer ‘nieuwkomers’ gaven daarbij aan, naast het koor ook behoefte te hebben aan individuele muzieklessen. Sinds anderhalf jaar voorziet Grenzeloos Muziek daarin. De stichting is opgericht om mensen die gehuisvest zijn in een AZC de mogelijkheid te geven om een muziekinstrument te leren bespelen of te leren zingen.

Voor de meeste vluchtelingen duurt het wachten op een uitspraak van de IND erg lang. Om deze ‘wachttijd’ te veraangenamen krijgt iedereen die dat wil een half uur per week muziekles. De stichting zorgt voor een instrument, voor een muziekleerkracht en ook voor samenspeelmomenten. Voor de deelnemers zijn daar geen kosten aan verbonden. De lessen worden gehouden bij de docenten thuis. Hun instrument krijgen ze in bruikleen mee naar het AZC om gedurende de week te oefenen. Of je nu zanglessen wil, gitaar, fluit, djembe´ of viool. Het kan allemaal. De uit Iran afkomstige Fara, mocht in haar thuisland nooit zingen in het openbaar. Nu dat in Nederland we´l kan, heeft ze meteen zangles genomen: ‘Dat is pas echt vrijheid!’.

In een jaar tijd is het initiatief razendsnel gegroeid. Er zijn momenteel 20 mensen, jong en ouder, die gebruik maken van deze kans: acht deelnemers krijgen gitaarles, zeven pianoles, drie spelen fluit en twee krijgen zanglessen. Er is momenteel zelfs een wachtlijst. Vertrekt er iemand uit Zutphen, dan neemt een nieuwe leerling direct diens plaats in. De leerlingen tot dusver kwamen uit Syrie¨, Iran, Eritrea, Oekrai¨ne, Rusland en Mali. Er zijn nog veel meer liefhebbers die lessen zouden willen volgen. Om dit initiatief structureel door te zetten en te laten groeien is meer geld nodig. Het bestuur en team van Grenzeloos Muziek bestaat uit pure vrijwilligers. De muziekdocenten worden echter betaald, zodat de lessen ook serieus worden ingevuld. 

Inmiddels hebben veel mensen uit Zutphen en omgeving het initiatief omarmt. Zij doneerden instrumenten of droegen gul bij met een financie¨le bijdrage. Onlangs werd Grenzeloos Muziek zelfs een van de koplopers van Zutphense Zetjes, waarbij honderden het project een spreekwoordelijk zetje gaven. Daarnaast wordt het initiatief inmiddels ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en, via Mede in Zutphen door de gemeente Zutphen. 

Hartverwarmende muziek
En nu bundelen Grenzeloos Muziek en het koor Zutphen Zingt Werelds hun krachten. Op zaterdag 13 mei betreden ze gezamenlijk het podium in ‘huiskamercafe´’ Geweldig! in St. Elisabeth aan de Geweldigershoek 39 in Zutphen. Om de vele fans en donateurs te laten zien met hoeveel plezier ze samen muziek maken is iedereen van harte uitgenodigd te komen genieten van deze hartverwarmende muziek. Daarbij maak je meteen kennis met de initiatiefnemers achter Grenzeloos Muziek en het Zutphen Zingt Werelds koor. Aanmelden voor het concert kan via een mailtje naar info@grenzeloosmuziek.nl. De toegang is gratis.