Sigrid Kaag. Foto: Wikipedia/Arend Oomen Fotografie

Sigrid Kaag. Foto: Wikipedia/Arend Oomen Fotografie

Rutte IV waakzaam voor economie in Voorjaarsnota

DEN HAAG - Volgens het kabinet gaat het best goed met de Nederlandse economie. Toch blijven de algemene economische vooruitzichten moeilijk voorspelbaar. Hogere rentes, schommelende energieprijzen en afkoeling van de wereldhandel, vertelt minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) in haar brief, kunnen effect hebben op de nationale ontwikkelingen. Hoewel de inflatie niet meer oploopt, blijft het kabinet waakzaam voor negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie. Dat blijkt ook uit de Voorjaarsnota, dat is de tussentijdse bijstelling van de begroting, die afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. Eerder vorige week werd al bekendgemaakt dat het kabinet Rutte IV een bezuinigingsronde gaat houden, dat wordt de eerste sinds jaren.

Ondanks de onzekerheden gaat het volgens het kabinet op de keper beschouwd goed met de nationale economie. De inflatie lijkt inmiddels over haar hoogtepunt heen te zijn en het economisch beeld is positief. Toch houdt het kabinet rekening met wat het noemt 'neerwaartse risico’s', aldus minister Kaag tijdens de persconferentie. Zo blijft de ontwikkeling van de energieprijzen onzeker en vrij onvoorspelbaar. Het kabinet houdt er rekening mee dat die prijzen nog zullen stijgen. Omdat gasprijzen de economische ontwikkelingen in het land in hoge mate beïnvloeden, blijven de algemene economische vooruitzichten op termijn moeilijk te voorspellen.

De vrijdag gepubliceerde Voorjaarsnota bevestigt eerdere berichten dat vrijwel alle ministeries zullen moeten gaan bezuinigen. Het kabinet moet elk jaar op zoek naar 2 tot 3 miljard euro om het gat in de begroting te dichten. Meer bezuinigingen of hogere belastingen zijn daardoor niet te voorkomen. Zo wordt onder andere het STAP-budget, een stimuleringsmaatregel om via scholing de positie van werknemers/werkzoekenden op de arbeidsmarkt te verbeteren, definitief afgeschaft. De eigen bijdrage in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), voor onder meer mantelzorg en huishoudelijke hulp, wordt opnieuw ingevoerd.