George Breitner, Meisje in witte kimono, 1894, Rijksmuseum Amsterdam
George Breitner, Meisje in witte kimono, 1894, Rijksmuseum Amsterdam

Een ontmoeting van museumtopstukken

ZUTPHEN – Deze zomer worden twaalf topstukken uit het Rijksmuseum gematcht met twaalf werken van twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Het topstuk uit het Rijksmuseum ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de verschillende collecties: een perfecte match. Elk match is te zien vanaf het weekend van 1 en 2 juli, tot en met 3 september. In Zutphen in De Etalage van Museum Henriette Polak. 

Het zijn niet de minste topstukken die te zien zullen zijn in de provincie. Om meteen met Zutphen te beginnen: het Meisje in Witte Kimono van George Breitner ontmoet het Portret van Liesbeth Wezelaar-Dobbelman Arie Schippers. In Museum het Hannemahuis in Harlingen is het beroemde Huwelijksportret van Frans Hals te zien. Daar ontmoet het echtpaar van Frans Hals een fraaie Huwelijksbokaal, gemaakt door de zilversmid Willem Anskes Zeestra uit Harlingen. In het Limburgs Museum te Venlo worden twee verleidingsscènes gecombineerd. Vanuit het Rijksmuseum is het portret van Pomona aanwezig, de godin van het fruit. Pomona wordt belaagd door de god van de herfst, die zich vermomd heeft als oude vrouw. Ongeveer vierhonderd jaar later schilderde de Venlonaar Jean Laudy een vergelijkbare scène: Naakt met appeltjes.

In het weekend van 1 en 2 juli zal elk museum op eigen wijze de opening verrichten. De landelijke (besloten) opening van Match vindt plaats op 30 juni in Museum Henriette Polak, Zutphen. Deze wordt verricht door Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum en Paulo Martina, directeur Musea Zutphen. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match, waaronder de schrijver Splinter Chabot, programmamaker Cornald Maas, journalist Stefan Kuipers en schrijver Umayya Abu-Hanna.

Het project is een initiatief van Stichting M6. De deelnemende musea van Match zijn: Museum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Museum Gouda, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Het project is te volgen op website schattenuithetrijks.nl.